Как журналисти с лекота си купиха отговорите за изпит в УНСС (ВИДЕО)

0
1306
Човекът, който движи операцията с преписването по време на изпита в УНСС. Той отрече всичко официално пред камерите.

Почти никой у нас не се интересува от това какво е качеството на знанията, които имат бъдещите висшисти у нас. Важното е просто документа за „висшо“ да бъде взет , за да се намери по-лесно работа. Екип на предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия направи разследване, което показа,че срещу малко пари може спокойно да се преписва по време на изпити в роден ВУЗ. Ето разказа на колегите за студентски изпит по математика в УНСС:„Изпитна сесия. В групата на първокурсниците в УНСС във Facebook има множество молби за помощ по време на изпит. Оказва се, че преписването с помощта на модерните технологии е масова практика.

Екипът на Нова се свърза с хора, които предлагат решаване на задачи срещу договорена сума в същата тази група, представяйки се за студенти, които искат да си купят изпита по математика за първи курс. Последва отговор веднага. Схемата е лесна. Тестът се снима, изпраща се на математиците, а те пращат решените задачи по същия начин. Има и указания.
Цената е 60 лева за шестица. Парите се превеждат и следва изпитът по математика. Поставено лице е в изпитната зала. Минути преди началото на изпита става ясно, че услугата е на ниво. В социалната мрежа пък вече се публикуват вариантите на теста. Оказва се, че снимането по време на изпит е масова практика, а нужда от помощ имат мнозина.

Вариантът, който се е паднал в изпитната зала по математика, е изпратен. Без изненада – първата решена задача идва три минути, след като снимката е изпратена. Останалите – 10 минути по-късно.

Поставеното лице е успяло да препише всички задачи без проблем – с телефон в ръка. Оценката, която екипът получава обаче, е четворка, а първата задача се оказва грешна. Следва рекламация – математиците излизат честни и решават да върнат ресто. Екипът на „Здравей, България” се срещна лично с човек от продавачите. След това се разкри, за да потърси отговор на въпроса кой решава задачите на студентите и защо. Вече „на открито” всичко бе отречено.

Така експериментът завърши. Проста схема, в която не са нужни връзки и много пари. Нужен е единствено телефон. Експеримент, който показва, че контрол няма, а този купен изпит и тази ситуация вероятно могат да се повторят във всеки един университет в страната и на всеки един изпит.
„Здравей, България” потърси отговор от ръководството на УНСС, но оттам отказват всякакъв коментар“./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук