Как Нинова ще се състезава с Борисов, ако се страхува от Добрев?

0
73

През последните два месеца държавата се тресе от скандали. Властта на Бойко Борисов се клати и дори дясната опозиция, иначе дремеща кротко на жълтите павета, се оживи. А точно в този момент БСП изчезна от политическата сцена. От лявата опозиция не се чува ни глас, ни вопъл, и стон по актуалните теми на деня. Тя се потопи дълбоко във вътрешнопартийните си проблеми и подмолното (и не чак толкова) ритане по кокалчетата между иначе верни другари.

Парламентът почти е спрял работа благодарение и на фактическото отсъствие на опозицията. Левите депутати са телом там, но духом са някъде другаде. Няма трибунки в кулоарите по парещи теми. Няма изказвания (почти) от трибуната в пленарната зала, няма дебати. Дори няма остри декларации от лидерката на БСП.

В края на миналата седмица лично главният прокурор Иван Гешев прочете отчета на прокуратурата за свършената работа през миналата година и нито един депутат не му зададе въпрос, при все че тази институция е в центъра на вихрещите се скандали. Народните представители от управляващото мнозинство са ясни – те пазят статуквото. Присъдружните им ДПС и „Воля“ гледат да стоят далече от шамарите и се забавляват със сеира.

Но къде е опозицията?

Тази, която твърди, че е алтернатива на ГЕРБ и основната й задача е да промени модела на управление в държавата. БСП имаше прекрасна възможност ребром да постави на Гешев редица важни въпроси, само че не го направи. И не че няма добри юристи в редиците си. Просто проспа тази възможност, зашеметена от вътрешните си дребни интриги и сметки.

Проспа и предложението на Иван Гешев за промени в НК и НПК, които ще направят обвинителните актове по-кратки, а изискуемите за осъждане доказателства – по-малко. Ама и това не впечатли социалистите. След първия пряк избор на председател през септември, БСП ще се събуди от транса, но ще е късно.

Същото се случи и с отчета на Бюрото за специалните разузнавателни средства. Видя се, че много се подслушва, но нищожен процент от тези материали се използват в съда като доказателства. Отново нямаше реакция от лявата опозиция. А възможности да покаже тежестта си в обществото й се поднесоха на тепсия.

До неотдавна при далеч по-дребни скандали в мандата на сегашното правителство парламентарната група на „БСП за България“ се опитваше да реагира активно. Корнелия Нинова громеше Бойко Борисов и управлението на ГЕРБ с гръмки декларации. Депутати скачаха на трибуната, настояваха министри да се явят в парламента да дават обяснения. Инициираха се вотове на недоверие…

Още когато излязоха първите публикации във Фейсбук на избягалия в Дубай Васил Божков, а след това снимките от спалнята на Борисов и първият запис с глас много приличащ на неговия, Изпълнителното бюро на БСП взе решение депутатите да поискат анкетна комисия за изясняване на всички изнесени факти и обстоятелства. Досега обаче в Народното събрание няма внесено такова проекторешение. По нищо не личи левицата да се готви сериозно и за внасяне на вот на недоверие на кабинета заради корупция до края на месеца, както й бе възложено от Националния съвет.

Изборът на председател на партията се оказва приоритет и за депутатите, и за местните водачи, които се прегрупират и преориентират с оглед на наближаващото гласуване. Тече процес на позициониране около кандидат-лидерите на БСП, което е свързано и с преговори за оглавяване на листите по области за следващия вот за Народно събрание, твърдят източници от „Позитано“.

С какво всъщност се занимава БСП?

Че Корнелия Нинова и Кирил Добрев обикалят страната и участват в отчетно-изборните конференции по места, е ясно. Правят си предизборната кампания. Но едновременно с това се води и една подмолна война срещу оказалия се най-сериозен конкурент на Нинова за председателския пост. С помощта на партийната телевизия – БСТВ, и няколко сайта, приближени на лидерката правят всичко възможно да дискредитират нейния опонент, за да намалят колкото е възможно шансовете му. Никой, разбира се, не смята Добрев за ангел, в партията добре го познават, но към всичко известно се прибавят и изкривени факти или направо фалшиви новини.

Запис от камера в коридора на „Позитано“ 20 беше предоставен на определен сайт при положение, че такива неща излизат от централата само с подпис на председателя. В този сайт и още няколко последваха заглавия, съдържащи думата «побой». На записа такова нещо не се вижда. Той показва, че Кирил Добрев си е изпуснал нервите и ядосано крещи на някого, използвайки груби думи. Напоително се описва как „жертвата“, другарят Евгений Белий, с нищо не е предизвикал заместник-председателя на партията по организационната част, но той изведнъж му се нахвърлил…

Последваха дописки, че партийните членове били възмутени от поведението на Добрев, не искали и да чуят за кандидатирането му за лидерския пост и дори вече не предлагали кандидатурата му на конференциите. Оказа се, че не е точно така. Структурите имат право да издигат повече от едно име за председател и наравно с това на Нинова на доста места предлагат и Добрев, и Красимир Янков, и Калоян Паргов, въпреки че последният твърдо декларира, че няма да се състезава за най-високия пост, а ще се бори за втори мандат като шеф на Софийската градска организация на БСП. Предложените имена за лидерското място досега са около 40. Повечето от тях ще си направят отвод. Но със сигурност ще останат няколко души в надпреварата, като основната битка ще е между Нинова и Добрев.

В партийната телевизия на БСП, която гълта сериозно от вече оскъдните финанси на партията, и в още няколко сайта върви

бясна кампания в полза на Корнелия Нинова.

Всеки ден от там текат излияния на партийни другари, общественици, журналисти, които са безапелационни, че само тя може да оглави БСП в този момент и никой друг. Непрестанно се набива, че Нинова е без алтернатива и едва ли не е най-добрия председател, който партията е имала някога. С най-правилните разбирания, възгледи, политики… Същевременно срещу Добрев се сипят всякакви обвинения. Не на последно място дебело се подчертава и основната разделителна линия между Нинова и вътрешнопартийната й опозиция – отношението към Бойко Борисов и ГЕРБ. Твърда опозиция или колаборация и коалиция с ГЕРБ.

Явно, в Столетницата се води жестока борба за председателския пост при това с позволени и непозволени средства. В задачката обаче се пита: ако Нинова се страхува или не желае да се състезава с един Кирил Добрев (при положение, че шансовете са на нейна страна) и се опитва да го „отстрани“ предварително, то как ще се състезава с Бойко Борисов на изборите за премиерския пост?

Всъщност докато Нинова се бори да остане единствен кандидат за председател на БСП и да спечели едва ли не служебно, в страната може да се завихри такова торнадо, че и тя, и партията й да се окажат ответи някъде в периферията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук