Как „Фешън Дейс“ мами с отстъпки

0
1968

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ САЙТ ЗА  НАМАЛЕНИЯ ПРОДАВА ОБУВКИ С 62 ЛЕВА ПО-СКЪПО ОТ КОНКУРЕНТИТЕ СИ „СИКРЕТ ЗОУН“

ДРУСАТ КЛИЕНТИТЕ СИ СЪС ЗНАЧИТЕЛНИ НАДЦЕНКИ

Най-популярният сайт за покупки на дрехи с намаления у нас „фешън Дейс” се оказа не толкова изгоден, за колкото претендира. Манията по промоции и отстъпки на хиляди жени може да се окаже жестоко експло­атирана с цел гигантски бързи печалби на търговеца. Поне така показва откритие на няколко попарени клиенти на интернет платформата за евтини маркови стоки, които алармира­ха „Уикенд” за смущаващи отклонения в цените на предлаганите продукти. Оказва се, че едни и същи обувки при тях струват с над 60 лева повече, отколкото в конкурентен сайт!

Със солидна рекламна кампания през годините „фешън Дейс” станаха най- мащабен интернет магазин за луксозни стоки в намаление, което привлече хиляди жени към покупките в интернет. Почти няма дама в страната, която да не е наясно за уж изгодните кампании на платформата и възможностите да се сдобие с евтини маркови продукти в разпродажба, без това да натежи драматично на семейния бюджет.

С времето обаче ма­шината на отстъпките започна да губи мощност в полза на чистата печалба за търговците зад нея. Така на няколко пъти клиенти откриват несъответствие между предлаганите в сайта цени и отстъпките, които се твърди, че получават за тях. Оказва се, че в момента „фешън Дейс” продава едни и същи стоки с почти 45-50% по-високи цени в сравнение с техния основен конкурент – „Сикрет Зоун”. Останалите сайтове за намаления, сред които е и „Тредо”, също продават доста по-евтино идентични артикули.

„Масова практика е да се пишат едни цени за редовни, а след това да се преизчислява отстъпката така, че психологически да кара клиента да направи покупка. Дори си има точни формули как да се случи това, за да има най-голяма полза за търговеца”, изда­ват експерти по интернет търговия.

По думите им обикновено най-големите шашми идват при отстъпки от около 60%, когато клиентите се виждат най-мотивирани да се сдо­бият с нещо само защото е изгодно, а след това да се чудят какво да го правят. За да се получи тази стойност, много често интернет търго­вците завишават редовната цена на продуктите си.

Изглежда по сходен мо­дел работи и популярният сайт „фешън Дейс”. От началото на седмицата в него тече кампания, при която могат да се купуват по-достъпно обувки на по­пулярната световна марка „Geox”. Кецовете се пред­лагат на промоционални цени в ограничени количества като по този начин при­вличат стоици дами да се изкушат да ги имат. При по-щателна проверка на моделите на марката обаче се забелязва, че в подобни сайтове има далеч по изгод­ни оферти. Така например абсолютно същите кецове, които в магазина на „фешън Дейс” са на стойност 206,90 лева, в алтернативната платформа „Сикрет Зоун” са на цена от… 143,90 лева! Разликата от над 60 лева е наистина шокираща!

Оказва се, че още два вида абсолютно идентични обувки се предлагат в „Си­крет Зоун” далеч по-евтино. Стилни мъжки черни обувки „Geox” струват 178,90 лв., а „фешън Дейс” иска за тяхцели 62 лева повече – 260,90 лв.! Ватирани дамски обувки на „Geox” в „Сикрет Зоун” са 127,90 лв., а във „фешън Дейс” – 184,90 лв.!

„Разбирам да има 7-8 лева разлика, но повече от 60 лева?

Това си е чисто обирджийство

потресена е клиентка на сайта, която ни сигнализира за драстичното разминава­не в цените. Тя се опитала да потърси обяснение в офиса на „фешън Дейс”, но тросната телефонистка й обяснила: „Ами такива са ни цените! Щом не ви изнася, не пазарувайте от нас!”. Което тя и смята да направи.

Надутите цени са чиста печалба за „фешън Дейс”, които през годините привлякоха към себе си огромен брой клиентки на луксозни продукти именно с обещанието, че при тях е най-евтино. Прости сметки издават, че от всеки 2 продажби на своите кецове, те плащат 3. И всичко това без търговските отстъпки, които без съмнение полу­чава и единият, и другият търговец.

„Такива изцепки са най- характерни преди големи празници или в сезона на намаленията. Тогава си представете какви печалби се развъртат”, гневят се кли­енти, ужилени от измамните оферти.

Разбира се, далеч не всички кампании на интер­нет магазина са на този принцип. Обик­новено от „фешън Дейс” стартират рекламата си с няколко наистина изгодни продукта, с което целят да накарат масово жените да гледат сайта им до полудя­ване в търсене на още и още стоки. Тези продукти са в малка ограничена бройка,която се изчерп­ва за няколко часа, но манията по пазаруване в клиентките остава и така те се обръщат към далеч не толкова изгодни покупки, за да задоволят жаждата си за нови маркови продукти. Бърза справка на „Уикенд” показва, че само в последната кампания на „Geox” има поне 3 модела кецове, чиито цени доста се разминават между обявените намале­ния и възможните такива. Повечето са с близо 30% по-скъпи в сайта на „фешън Дейс” в сравнение с този на „Сикрет Зоун” например.

Подобен казус имаше и преди 2 години. Тогава пак се засякоха сходни колекции на „фешън Дейс” и „Сикрет Зоун”, този път на луксозни италиански чанти. Едни и същи модели вървяха в единия сайт за 260 лева, а в другия – за около 180 лева.

„Не коментираме конку­рентите си. Нашите клиенти знаят, че в „Сикрет Зоун” цените са винаги най-из­годни. Да, „фешън Дейс” безспорно са №1 в бранша като обем продажби на­вярно заради агресивните рекламни кампании. Ако някой иска да плаща с по 60­80-100 лева по-висока цена за абсолютно същите неща, има правото да го прави. Ние имаме своите клиенти, които толкова години знаят, че ще получат най-добрата цена за най-качествените стоки”, коментираха от мениджмънта на „Сикрет Зоун”.

Източник: в-к Уикенд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук