Калфин: Държавата не е чичко, който раздава или взима пари

0
1365

Хората трябва да подават сигнали за нередности при трудовите си отношения веднага и на мига, а не след като са напуснали работа. Категоричен съм, че министерството и правителството ще защитават твърдо правата на българските работници в чужбина.

Това каза в сутрешния блок на БНТ социалният министър Ивайло Калфин. Ясно е, че има някакъв вид дискриминация спрямо младите жени, на които им предстои да раждат. Работодателите създават не толкова явни, но все пак някакви пречки на жените, които са родили. Ясно е, че те ще излизат повече в болнични.

Целта на правителството е да покажем и да направим така, че родителите да са спокойни, когато са на работа и да знаят, че има достатъчно институции, които да се грижат за децата им. Има разлика и при заплащането между мъжете и жените. Там говорим за около 13% разлика. Тук говорим, че жените са по-склонни на компромиси спрямо трудовите си права. Те са склонни да приемат работа с по-ниско заплащане, за да може да си гледат децата и да излизат болнични, разкри министър Калфин. Разбирам всички майки и подкрепям техните искания. Въпросът е откъде ще вземем пари за техните искания.

Правителството е наясно с приоритети си. Тази година увеличаваме майчинските за първо и трето дете. Вървим стъпка по стъпка и искаме да решим цялостно проблемите, а не да ги закърпваме временно. Всичко става с пари. През тази година ние сме взели нашите решения и приоритети. Държавата не е чичко, който взима или дава пари. Държавата разпределя нашите общи пари чрез бюджета. Това е нашата цел. Ясни приоритети, чрез които да решаваме веднъж завинаги проблемите в системата, категоричен беше Калфин./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук