Кандидатът за шеф на БСП Красимир Янков: Партията с Корнелия Нинова начело час по-скоро трябва поеме управлението на страната!

0
1500

расимир Янков беше изненадата на последния конгрес на БСП. 42-годишният депутат от Варна успя да се пребори с „големите акули“ в БСП и се класира в петицата на най-желаните кандидати за лидер на столетницата. Но си даде отвод и призова поддръжниците си да гласуват за Корнелия Нинова.

Янков  много често критикуваше политиката на БСП и ръководството в лицето на Михаил Миков. Обвиняваше ги, че внасят еднолично предложения, без да ги обсъждат със съпартйците си.

Потърсихме Янков за коментар на най-важните въпроси в момента – какво се случи в БСП и какво да очакваме, че ще стане след избора на Корналия Нинова за лидер.

Интервю на Албена БОРИСОВА

– Както предстои да се случи от тук нататък в БСП?

– От първия ден стартират двете теми заедно. Дневният ред на обществото и дневният ред на партията. По време на предконгресната кампания се очерта тенденцията за подкрепа на промяна в БСП. И резултатът от избора го показа. Очаквайте да се случи нещо близко до това, което беше в моята концепция. Тя е сходна с намеренията на Корнелия Нинова. Затова на балотажа Нинова получи моята подкрепа, а и тази на хората, които гласуваха за мен. БСП трябва да е активна, адекватна към проблемите на хората, открита и в пряк диалог с всички представителни граждански структури, синдикати и обществени организации. Тя трябва да е изразител и защитник на техните интереси. Уверен съм, че Корнелия Нинова ще вложи всячески усилия за постигане на това. В партията вярвам, че ще имаме нов тип диалог и взаимодействие. Председателят Нинова и ръководството, ще бъдат сред структурите.

– БСП преживява два уникални момента – за първи път в историята си избира жена за лидер и за първи път от 26 г. насам председателят не се назначава, а се избира? Какъв знак е това?

– Това показа, че БСП е различна партия. Тя не е лидерска или на апаратни хватки. Истински демократична партия, която прави избор между програми и идеи. Лидерът на БСП е такъв, от какъвто има нужда партията.

– Вие защо си дадохте отвод, а не продължихте битката?

– Не сте проследили процедурата на конгреса, а и преди това. Аз заявих първи своята готовност за участие в тази надпревара и представих последователно своята програма и позицията си по всички важни теми, както за БСП, така и за България. Намерих подкрепа, която след проведения избор на първи тур се класирах трети. Делегатите, които ме подкрепиха, по естествен път на балотажа дадоха своя вот за необходимата промяна, олицетеорение на която виждаха и в мое лице.

– В БСП след конгреса все по-широко се разпространява информацията, че зад Корнелия Нинова стоят олигарсите, а зад Миков – апаратчиците. И в случая в избора на лидер са победили парите? Каква е вашата истина?

– Истината е, че в историята на БСП, за първи път действащ председател, и то едва след половин мандат, не получи подкрепа. Това показва ясно какво желае партията. Тя избра нов председател. Сега всички очаквания и доверие са към Корнелия Нинова.

– Корнелия Нинова обяви, че ще работи за свалянето на правителството на Бойко Борисов и за предсрочни избори. Не е ли прибързано това обещание при положение, че партията се нуждае от големи реформи, за да излезе от кризата и чак тогава да може да мисли за управлението на държавата?

– Партията може да се нуждае от реформи и такива вярвам, че ще направим, но обществото не може да чака. Това е едно от нещата, към които трябва да проявим отговорност и да се мобилизираме. Нужно е ново, социално управление, час по-скоро! БСП има капацитет да управлява България, с цялата отговорност към хората.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук