Каракачанов спокоен за договора между Македония и Гърция (ОБНОВЕНА)

0
6125

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ 

България никога не се е намесвала активно в спора за името на Македония.Това заяви лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов пред bTV.

„Ние сме признали страната с това име, признали сме и македонския език. Имали сме претенции към ограбване на историята ни. Нищо не ме притеснява в договоря между Македония и Гърция“, подчерта той.

Този договор нанасял съкрушителен удар върху антиквизацията на югозападната ни съседка.

„Не смятам, че с утрешния подпис спорът е приключил“, тълкува военният министър.

Има сериозна опозиция в Македония срещу договора. Той влизал в сила след референдум в Македония и одобрение на парламента.

До влизането му в сила пък в Гърция ще има избори.

„Този договор все още не е реалност“, подчерта патриотът.

По думите му няма нищо притеснително за България.
Името Северна Македония не отваря врати за териториални претенции към нас.

Македония трябва да тръгне към своя път към Европа и сближаване със своите съседи, коментира още Каракачанов.

Иначе тя била обречена на изолация.

Припомняме, че Атина и Скопие исторически се споразумяха за ново име на Македония. Преговорите между премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заерв дадоха резултат и двете страни в многогодишния спор се съгласиха новото име не БЮРМ да бъде Република Северна Македония.

Опозицията в Гърция обаче реагира негативно на споразумението.

Същото стана и в Македония. Президентът на страната Георге Иванов се обяви против взетото решение и отказа да се подпише под сделката.

Отказът на Иванов стана причина премиерът Борисов и външният министър Захариева да откажат среща с президента на Македония, който беше на визита у нас на 14 юни, четвъртък.

Това от своя страна предизвика негативни коментари в обществото. По-късно Борисов заяви, че „щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал македонския президент с фанфари“. По думите му Зоран Заев и Алексис Ципрас били изключително храбри държавници и с постъпка си Борисов искал да покаже отношение към тях.

Президентът на Македония Георге Иванов пък заяви, че позицията му спрямо споразумението е лична. Той отказал да го подпише, защото виждал документа за първи път и не бил включен в него.

Граждани и на двете страни протестират срещу решението.

Очаква се споразумението между ще бъде подписано на 17 юни, неделя.

В България споразумението за името на Македония бе прието добре. От външно министерство обявиха, че България приветства споразумението за името Северна Македония.

ВМРО също се обявиха в подкрепа и изтъкнаха, че се надяват решението да е трайно и да отвори пътя на Република Македония към ЕС и НАТО.

От БСП пък поискаха гаранции, че югозападната ни съседка няма да има териториални или исторически претенции към нас с новото име Северна Македония. 

От АБВ се изказаха негативно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук