Караянчева: Какво зависи от президента? Ние от ГЕРБ управляваме, а не той

0
1364

Парламентът не е разпуснат, няма опасност за демокрацията, заяви в ефира на Нова парламентарният шеф Цвета Караянчева. Тя бе гост в предаването „Здравей, България“.

 

Вчера стана ясно, че Народното събрание преминава на работа на извънреден режим. Решението беше взето в пленарна зала с гласовете на 115 от народните представители, социалистите не го подкрепиха.

 

Парламентът нито се разпуска, нито спира да работи. Той работи в извънредна ситуация. По Конституция той е постоянно действащ орган. Няма повод за притеснение и това, които говори опозицията е безпочвено“, каза Караянчева.

 

Не можем да осигурим дезинфекция след всеки, който пипне бравата, категорична е председателят на Народното събрание.

 

Не мога да изключа вентилацията в Народното събрание, а тя носи взякакви вируси. Няма как гласуването да бъде онлайн, защото в конституцията е написано „лично и явно“. Не мога да осигуря разстояние от 1,5 м между народните представители“, обясни тя кое налага затварянето на парламента.

 

В момента парламентът може да бъде свикван по четири хипотези: от председател на Народното събрание, от народни представители, от президента и от Министерски съвет“, каза още тя.

Нямаме право да заплашваме живота на работещите в Народното събрание“, категорична бе Караянчева.

Запитана дали се прекъсва работата на парламентарните комисии, тя отговори: „Има възможност те да работят по различно време. Залите са големи, депутатите могат да работят на разстояние един от друг. В пленарна зала обаче ситуацията не е такава – нямаме това разстояние и работим повече от 15 минути в едно помещение“.

 

След като няма опасност, защо Корнелия Нинова спря конференциите на БСП, попита риторично председателят на Народното събрание.

 

Цвета Караянчева остро разкритикува президента Румен Радев с думите: „Президентът излиза и предъвквайки стари теми, критикува! Какво зависи от президента? Добре че беше премиерът да отиде и да го запознае със ситуацията. Не може в криза да правиш срещички. Не може да се държаш така на 3 март, да се подиграваш с коронавируса, а  какво стана няколко дена по-късно?“

 

Празни приказки всеки може да говори, продължи по адрес на държавния глава тя.

После отново се върна на темата за опозицията и каза, че парламентарен контрол ще има, но „БСП няма да може да се показва по телевизията и да си прави пиар“.

 

Очаквайте подробности

 

 

Източник: News24sofia.eu

News24sofia.eu

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук