Кардиолог от ВМА посочи какво да правим, за да сме здрави през капризен сезон като пролетта

0
1553

Снимка: БГНЕС

Три неща са особено важни в дни, в които има резки промени и амплитуди в температурите

Нормална физическа активност – джогинг, ходене, разходка в планината, в парковете 5 часа седмично, препоръчват кардиолозите. Този режим важи и за дни, в които има резки промени и амплитуди в температурите, които са характерни за пролетния сезон. Това обяснява пред БГНЕС доц. д-р Пламен Петровски, началник Клиника по функционална диагностика на сърдечно-съдовите заболявания – Военномедицинска академия (ВМА).

В преходните сезони специалистите съветват да се пие повече вода, да се внимава каква храна консумираме – като е препоръчително тя да е възможно по-витаминозна, да бъде лека, да не се прекалява с количеството. Идеалният вариант, за да ни се отблагодари организмът е да се храним по 6 пъти на ден, но по малко, отколкото три пъти на ден обилно. Дрехите също трябва да отговарят на определени условия като това да може лесно да се махат или слагат, в зависимост от усещанията на тялото. То трябва да може да диша, да не допускаме да се изпотим, да прегрее. Като цяло хората с проблеми трябва да са внимателни, а здравите да внимават само какво ядат и каква физическата активност имат. За това дали резките промени в температурите отвън влияят ли на организма и как да подготвим тялото си, за да се предпазим от такова влияние, обяснява доцент Петровски.

Резките температурни промени се отразяват върху организма и специалистите го виждат в техните амбулаторни кабинети, където напливът от пациенти със сърдечно-съдови заболявания много се увеличава. „Пациентите с хронични сърдечно-съдови заболявания винаги изпитват някакъв дискомфорт при резки промени на температурите. Особено тези, които са на постоянно лечение за хипертония, за сърдечна недостатъчност, за някои видове аритмии, за исхемична болест на сърцето. Това е върху, което аз имаме преки наблюдения ежедневно. Естествено рязкото повишения в температурите – това, което се случва в тези няколко предходни дни се отразява на съдовия тонус на човека и промяната в температурите, към които той е адаптиран в зимния период в прехода към летен период се оказват понякога доста неблагоприятен външен фактор за нашите пациенти, казва специалистът.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук