Карта на летището в Брюксел намерена в квартира на организатор на парижките атентати

0
1456

Абделхамид Абауд Снимка REUTERS

Схемите са открити в компютъра и външна памет, принадлежали на Абделхамид Абауд

Карта на аерогарата на Брюксел е била открита в жилището в Атина, в което е живял Абделхамид Абауд – един от организаторите на терористичните атаки в Париж на 13 ноември 2015 г., съобщи белгийската агенция Белга, цитирана от ТАСС. „Чертежи и схеми на брюкселската аерогара са били открити в компютъра и във външна памет в жилището в Атина, в което през януари 2015 г. е живял Абделхамид Абауд – един от организаторите на парижките атентати“, казват от агенцията.

Същата информация бе разпространена по-рано от гръцки медии, позоваващи се на местни полицейски източници. Гръцкият информационен сайт „Скай“ отбелязва и наличието на трудности във взаимодействието между белгийските и гръцките власти по въпроса за обмена на данни.

През февруари 2015 г. при антитерористична операция в Белгия бяха открити документи, които свидетелстват за подготовката на големи терористични актове на територията на страната. Лидерът на тази групировка – Абделхамид Абауд, се изплъзна от арестуване, защото в момента на хайката се намираше в Сирия.

Именно той по-късно стана един от организаторите на терористичните атаки в Париж на 13 ноември същата година, при които загинаха 130 души. Абауд бе убит от френската полиция няколко дни след атентатите при антитерористичната операция в парижкото предградие Сен Дени.

БЛИЦ припомня,че серия от атентати бе извършена в Брюксел и на 22 март – два от тях на брюкселското летище „Завентем“, а трети – на метростанция „Малбек“ край европейските институции. Загинаха 31 души, а над 300 бяха ранени./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук