КЕВР глоби ЕВН с 1 млн. лв., но няма да й отнема лиценза

0
898

Електродружеството ЕВН е извършило нарушение, за което трябва да плати глоба в размер на 1 млн. лв., но Комисията за енергийно и водно регулиране не е намерила достатъчно основания за отнемане на лицензията му. Това заяви председателят на регулатора Иван Иванов.

Процедурата по отнемане на лицензите беше задвижена през пролетта на 2014 г., когато НЕК се оплака, че електроразпределителните дружества ЕВН, ЧЕЗ и „Енерго-Про” са прихващали свои вземания от компанията и така са влошили състоянието й.

Другите две дружества също бяха глобени с по 1 млн. лв. ЕВН обжалва в съда, като санкцията за компанията беше потвърдена окончателно в началото на този месец.

Иван Иванов отбеляза, че до момента единствено енергото в Южна България е уведомило официално комисията, че е сключило извънсъдебно споразумение за връщане на прихванатите вземания.

Ще запазят ли със сигурност лицензите си и другите две ЕРП? „Не мога да кажа това, защото трите въпроса се разглеждат абсолютно самостоятелно, независимо един от друг, и решенията се вземат след внимателен анализ и изготвяне на мотиви към него“, отговори Иванов и допълни, че от септември ще започне преглед на цялата документация по случаите./фокус

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук