Керемедчиев: Хаос при цените, икономиките ще буксуват

0
186

Значителен скок в цените претопяват увеличението на пенсии и заплати. Тази седмица предстои в Брюксел страните членки да обсъдят компенсациите заради високите цени на горивата и на галопиращите цени на всички останали стоки.

“ Много е труден да се създаде единен механизъм и на тази среща в Брюксел не очаквам да даде ползотворни резултати, макар че очакванията са големи, но е много трудно да се създаде единен механизъм за подпомагане на държавите“, каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и на външните работи за предстоящата среща на ЕС да това какви мерки се очаква да се вземат срещу високите цени на горивата, тока, парното.

„Така че не очаквам някакви бързи и крайни мерки. Хаосът и паниката на пазарите е висока. Цената на природния газ поскъпна с над 30 на сто на европейските борси. Прогнозите са за растеж до 2050. И виждаме крайна тенденция за поскъпване на живота на европееца и все още неадекватни мерки на ЕК и страните членки за компенсация.

Поредно поскъпване на петрола към нови многогодишни ценови върхове

Компенсацията би могла да е различна за всяка една от държавите. Но България още не е представила Планът за развитие. „За съжаление, бягаме след събитията и трудно постигаме консенсус“, коментира Керемедчиев.

По думите му България все още не е постигнала диверсификация на доставките на газ, макар и това да не е само български проблем.

„България остави на трупчета тази идея за доставки на газ чрез алтернативни източници извън руския газ. Сега възможностите за подпомагане на бизнеса и бита заради високите цени на газа не виждам как ще стане“, каза още Милен Керемдчиев.

Според него няма дългосрочно решение за енергийна диверсификация в нашата страна.

„А потреблението на ток ще расте, така че,  ще растат и цените. Така и икономиките ще започнат да буксуват“, поясни той.

Според него, отказът на европейски държави от обикновените източници на енергия вдига интереса и желанието на покупка на повече газ. Това ще накара новите бюджети да има все повече разходи.   По думите му, скокът в цените ще се наложи да се вдигнат и данъците.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук