КЗК спря сделките за ЧЕЗ и NOVA TV в един и същи ден!

NOVA е нужна на властта! Ще я ползват до последно!

0
2216

Припомняме ви, че Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху дружествата на ЧЕЗ в България.

Решението ѝ бе публикувано на сайта на КЗК.

Едновременно с това комисията публикува и решение, че спира сделката за Нова телевизия:

„Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на контрол от страна на ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В., Нидерландия върху дейността на „Нова Броудкастинг Груп” АД, и индиректно върху нейните дъщерни дружества „Нет Инфо“ АД и „Агенция Ева“ ООД“, съобщават оттам.

Сделката за Нова ТВ

Комисията посочва, че заради водещата позиция на Нова броудкастинг груп на пазара се опасява за ефекта върху конкурентната среда след сделката, вкл. за тази на онлайн медиите. Причината е, че инвеститорът – чешкият милиардер петер Келнер, трябваше да придобие телевизията заедно с нейните дъщерни дружества „Нет Инфо“ АД ( и „Агенция Ева“ ООД.

КЗК посочва, че това би дало на придобиваната група възможност за придобиване на господстващо положение: да променят своята търговска политика под различни форми, изразяващи се в ограничаване на достъпа, повишаване на цените или промяна в условията по сключените договори.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

През февруари стана ясно, че Нова телевизия скоро ще има нов собственик, след като досегашният Modern Times Group (MTG) се съгласи да продаде своя 95%-тов дял в Nova Broadcasting Group на инвестиционната група PPF Group, водена от чешкия милиардер Петр Келнер. Сделката бе на стойност 185 млн. евро.

В „Нет инфо“ АД влизат и „Дарик нюз“ и „Ви бокс“, Abv.bg, както и други популярни сайтове като imoti.info, gbg.bg, gong.bg, fina.bg, grabo.bg.

Очевидно е обаче, че заради предстоящите избори, властта ще направи всичко възможно да използва NOVA телевизия до последно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук