Ким Чен Ун строи база близо до Китай за оръжия, способни да достигнат САЩ

0
120

Северна Корея изгражда ракетна база близо до границата си с Китай, която е в състояние да съхранява оръжия с обсег за нанасяне на удари по Съединените щати, показват сателитни снимки.

Доклад на мозъчен тръст от Вашингтон описва подробно характеристиките на базата Hoejung-ni, чиито подсилени подземни бункери са само на 16 мили от китайската граница. В него се цитират „информирани източници“, които вероятно са част от американското разузнаване. Те смятат, че най-мощните оръжия на Пхенян, потенциално способни да носят ядрени бойни глави, трябва да бъдат разположени в базата.

„Според информирани източници оперативната база Hoejung-ni вероятно ще разполага с единица с размер на полка, оборудвана с междуконтинентални балистични ракети (ICBM)“, се казва в доклада на Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) за Северна Корея, публикуван на уебсайта, Beyond Parallel.

„Когато това се случи, подразделението ще представлява жизненоважен компонент от това, което се предполага, че е развиващата се стратегия за балистични ракети на Северна Корея, разширявайки съществуващите способности за възпиране и нанасяне на удари на стратегическо ниво.“

Входовете на Hoejung-ni са прикрити с дървета и друга растителност. Базата се състои от голям подземен бункер с дължина най-малко 375 метра и две проходни „бази за проверка на закалени ракети“ – големи убежища, подсилени със слоеве бетон и почва и използвани за зареждане, въоръжаване и поддръжка на оръжия.

„Подслонът е с дължина приблизително 35 метра, има 25-метров отвор във всеки край и е покрит с пръст и скали с растителност, засадена отгоре“, се казва в доклада. „Дължината и размерът на отворите са с достатъчни, за да поберат всички известни и вероятно планирани балистични ракети на Корейската народна армия.“

По време на Корейската война от 1950-53 г. въздушните бомбардировки унищожават приблизително 85% от сградите в Северна Корея и оттогава режимът е построил до 8000 подземни бункера и тунели, в които са скрити стратегически активи, включително ракети.

Вместо да бъдат изстреляни от дълбоко заровени силози, балистичните ракети на Северна Корея са проектирани да бъдат заредени на превозни средства, известни като транспортно-монтиращи пускови установки, и бързо да се разпръснат в широка област, което затруднява врага да ги локализира и унищожи.

Освен тежки физически бариери, базата има и друга форма на защита – близостта й до Китай. Американските и южнокорейските командири биха се поколебали да използват например тактически ядрени оръжия срещу такъв обект, от страх, че могат да се заблудят на китайска територия, потенциално да въвлекат Пекин в конфликт.

Според доклада строителството в Hoejung-ni за първи път е започнало преди 20 години и това е една от 20-те бази, които никога не са били признати от Пхенян. Очевидно обаче строежът й е известен на американското разузнаване. Джоузеф Бермудес, водещ автор на доклада на CSIS, има опит в разузнаването.

Разкритията идват в момент, когато тревожността за ракетната програма на Северна Корея и нейните намерения за бъдещето нараства. Северна Корея е изстреляла повече ракети през 2022 г., отколкото през цялата миналата година.

Деветте теста включват балистични ракети със среден и малък обсег, крилати ракети и хиперзвукови балистични ракети, чиято висока скорост и маневреност затрудняват прихващането им с конвенционални противоракетни отбранителни щитове. Миналата седмица тестът на ракета със среден обсег беше от провинция Чаганг, където се намира Hoejung-ni.

Пхенян все още спазва доброволния мораториум върху изпитанията на ядрени бойни глави и ICBM. Въпреки това, миналия месец той намекна, че това може скоро да бъде минало – ход, който драстично ще увеличи международното напрежение и ще рискува от нова ядрена криза в Източна Азия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук