Китайският коронавирус съвсем нов, хората нямат защита

0
250

Китайският коронавирус вече се предава с лекота от човек на човек. 106 са смъртните случаи до този момент в Китай. Нови 1300 души са заболели, което прави общият брой повече от 4000 души, съобщава Bulgaia ON AIR.

„Обстановката е много динамична, всеки ден се наблюдава увеличаване на случаите. Вирусът е съвършено нов, населението по света няма абсолютно никаква защита. В началото не се предполагаше, че той се предава от човек на човек. Още не е оценена неговата способност продължително да се предава от човек на човек. Досега в Китай са доказани 4 поколения на предаване“, съобщи проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни болести.

„Проби при нас не са постъпвали и няма съмнения. Разработени са методи за доказване, в процес сме на закупуване на реактиви за диганостика на този вирус. Реактивите се синтезират от производител в Швейцария и ще пристигнат в най-скоро време“, каза още проф. Корсун.

Според експерта не всички развиват тежки симптоми. Между 18 и 25% от инфектираните са тежко болни, всички останали изкарват заболяването сравнително леко. Извън Китай не са установени тежки случаи на заболяването.

Проф. Корсун потвърди, че симптомите на китайския коронавирус са сходни с тези на грипа, но отбеляза, че при новия вирус не се наблюдават симптоми като кихане, хрема и болно гърло. Главните симптоми са температура, задух, учестено дишане и кашлица.

Първите случаи са свързани с хора, които са посещавали пазари за живи животни и са били в контакт с тях. Засега няма данни български животни да са източник на тази инфекция. Храната трябва да се обработва добре термично. Вирусът не се съхранява дълго в околната среда, в продължение на няколко часа“, допълни още проф. Корсун.

„Притеснена съм с оглед на това, че бързо се разгръща епидемията. Рискът за българското общество засега е нисък. Трябва да се приложат мерки за превенция, за да не се достигне до силно разрастване. В София се разкриват помещения в Инфекциозна болница и във Военна болница, където евентуално заболелите ще се лекуват“, поясни тя.

Проф. Корусн успокои, че грипната епидемия у нас не се различава с нищо от предходни години. А пикът все още не е достигнат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук