Китайски бизнесмени издигнаха гигантска позлатена статуя на Мао

0
794

Гигантска позлатена статуя на бащата на комунистически Китай Мао Цзедун беше издигната в открита местност от група бизнесмени. Стойността на монумента е 3 млн. юана (460 000 долара), предаде АФП.

MaoСтатуята се извисява на височина около 37 метра в откритите полета на централната провинция Хънан. Човекът, управлявал Китай с желязна хватка близо три десетилетия, е изобразен седнал в замислен покой със скръстени ръце.

Mao-4

Според съобщения в местни медии монументът е финансиран от няколко местни предприемачи и е завършен през декември след няколкомесечна работа.

Мао, който е отговорен за смъртта на милиони хора, все още е широко почитан в Китай, където комунистическото държавно ръководство контролира строго общественото обсъждане на историята и се стреми да използва наследството му, за да укрепи своята подкрепа.

Настоящият президент на Китай Си Цзинпин оценява Мао като „велика фигура“ и възроди част от неговата реторика и централизация на властта, след като през 1980-те години партията стигна до заключение, че Мао е допуснал и някои „грешки“.

В интернет се появиха критики към статуята, посочвайки, че тя е издигната в Хънан – провинцията, най-силно засегната от глада вследствие на икономическата политика на Мао в края на 1950-те, като там са загинали близо 40 милиона човека.

Забравихте ли за Големя глад, докато строихте това, пита потребител в Sina Weibo – китайския аналог на Twitter.

Mao-3Други поставят въпроса за сходството на статуята с Великия Кормчия, който постави началото на продължилата едно десетилетие Културна революция, довела до насилие и разрушения из цялата страна.

Но много хора хвалят статуята, а един от потребителите на Weibo коментира с една дума: „гадняр“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук