Кметът на Варна Портних отговори на атаката за боклука! Концесията е от времето на скандалния Кирил Йорданов, изплуваха нови факти

0
1498

За последните 2 години сме глобили с над 1 500 000 сметопочистващите фирми

С темата за сметопочистването и сметосъбирането не бива да има политически заигравки, защото, ако в продължение на няколко месеца можем да отложим правенето на пътища и инфраструктурни обекти, то сметопочистването е абсолютно належаща ежедневна дейност! Варна е и курортен град и чистотата е важна както за жителите на града, така и за туристите. Наследих 15-годишни концесионни договори. Това е изключително дълъг период и е крайно неподходящо да се сключват такива дълготрайни поръчки, защото концесионерите спират да инвестират и техниката и съдовете остаряват. Това заяви варненският кмет Иван Портних, когото БЛИЦ потърси за коментар на поредната атака на Радан Кънев за боклука на морската столица.

„По тази причина сме пуснали новата концесия за срок от 5 години. След изтичането им ще се види какви са новите нужди на града и ще се съобразим с тях“, посочи той. Оказа се, че концесията за отпадъците Портних е наследил от скандалния си предшественик Кирил Йорданов. А процедурата е започнала по времето на Христо Кирчев.

 „По отношение на самата обществена поръчка сме заложили изключително високи изисквания по отношение на машините за сметопочистване. Те трябва да бъдат с клас на двигателите ЕВРО 5. В момента машините са на по 20-30 години и разсипват половината отпадъци по улиците“, подчерта Портних пред БЛИЦ.
Градоначалникът обясни, че при новата концесия сметосъбиращите машини ще са чисто нови, същото важи и за кофите за смет.
„В концесията ще бъде включен и нов набор от услуги, какъвто до момента нямаше. По този начин ще поддържаме града в един добър европейски вид. Процедурата е заложена така, че да се включим в годишната план-сметка за чистотата. Няма да се увеличи таксата за промил смет и варненци няма да бъдат натоварени с допълнителни налози“, категоричен е кметът на Варна. Той уточни, че при пускането на процедурата за обществената поръчка не е имало нито едно обжалване по отношение на методологията от страна на  участник в нея или страничен човек.
„Процедурата беше изключително отворена и прозрачна. Тя е минала през предварителен контрол през Агенцията за обществени поръчки. След обявяване на резултатите от процедурата за 5 района на града, в три от тях няма нито една жалба, а в другите два има само по една от малки местни фирми.
Не виждам нищо нередно нито преди обявяване на процедурата, нито след приключването й.
Ние не само се вписваме в план сметката, но и ще вършим повече дейности за по-малко пари, а варненци скоро ще усетят положителните резултати“, категоричен е кметът.

На въпрос на БЛИЦ – какви санкции са наложени на концесионните фирми през последните 2 години, Портних отговори: „Концесионерите са глобени за общо над 1 500 000 лева. Това се дължи на факта, че в края на договорите си концесионерите не инвестират в нова техника и е очевидно, че чистотата не винаги е била на необходимото ниво. Реагираме незабавно, когато забележим проблем с почистването на града“.

Ивайло КРАЧУНОВ

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук