Кметът на Рудозем: Общините страдат от недофинансиране на държавно-делегираните дейности

0
611

Абсолютно недофинансиране на държавно-делегираните дейности за общините е един от най-сериозните проблеми. Държавата продължава да ни прехвърля задължения без те да са обезпечени финансово, каза Румен Пехливанов, кмет на община Рудозем, предаде „Фокус“.

По думите му по решение на МС е повишена минималната работна заплата, респективно от там скачат осигуровките и всичките други плащания, а в същото време средствата, които държавата отпуска, като държавна делегирана дейност за детски градини са крайно недостатъчни. Той добави, че се очертава се дефицит, който вероятно ще остави без заплати работещите в детските градини и педагогическите и непедагогическия персонал за месеците ноември и декември.

„Миналата седмица имаше обучение на което присъстваха финансистите от общините и на въпрос от страна на общините: „Ами как хем се повишават плащанията, които трябва да правим, хем средствата които ще получим са недостатъчни” – отговора е бил: „ Ами оптимизирайте”. Само че къде да оптимизираме, като за да има една група трябва да има две учителки или двама педагози и двама души помощен персонал – това е стандарта, накъде повече от това да оптимизиране, като ние навсякъде сме на абсолютния минимум като персонал.

Държавата постоянно прехвърля нови и нови отговорности, а в същото време не осигурява. Това е абсолютно безумно. Държавата реши, че ще им повиши заплатите в ноември месец, което е похвално, увеличихме ги, само че това увеличение не е отразено в бюджета на 2016 година. Увеличаваме заплатите и осигуровките респективно , ама да се поберем в същите пари, т.е. съкращавайте.

Това никой не го каза като увеличаваше заплатите”, коментира Пехливанов. По думите му разходите за отопление и горива са 2-3 пъти по-големи спрямо другите общини, които са в полето и където е по-топло, тъй като в родопските общини зимата е по-дълга и отоплението е близо шест месеца. Той добави, че ако училищата могат да се оптимизират, тъй като децата са по-големи, то с детските градини не може.”Не е нормално да возим деца на 3 години на 20 километра на градина.

Защото 20 км. тук, в планината, не са просто 20 километра, а са 30-40 минути. Издръжката е общинска – ние получаваме субсидия, събираме данъци и такси за престоя в детските градини, но заплатите и осигуровките са държавно-делегирана дейност.

И когато на мен лично не ми достигат 110 хиляди за годината, аз не знам какво да направя, за да ги покрия, просто нямам разумно обяснение”, отбеляза градоначалникът на Рудозем.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук