Книга разкри първа новия модел на „инженерната политика“ – тип „Слави“! Толкова ли е елементарно? ВИЖТЕ КАКВО ПРЕДСТОИ през съвременната ни белетристика!

0
1951

Вплетена във фабула, изградена от художествена измислица, но книгата СХЕМА на писателя Веселин Стаменов извади на светло новия модел на „правене  на политика“, така нареченото – кастинг инжениране.

Преди дни шоуменът Слави Трифонов обяви създаването на своя нов политически проект именно чрез обявяване на „кастинг“ за бъдещи чисти политици. Самият той не го е обявил официално, но отлично информирани източници споделят, че Трифонов нямал намерение да влиза официално като лидер на новата си партия, а по-скоро щял да рестартира старата си идея да издига хора и да ги напътства, както направи, издигайки мажоритарен кандидат-депутат преди време в град Варна, но проектът се провали. Така при евентуален провал шоуменът щял да има очи да каже на публиката „Не бях аз – те бяха!“, а при успех ще жъне върло от властта на новата политическа формация с работно заглавие „Има такава държава“.

Във вулгарния роман СХЕМА месеци преди това се говори за подобна „схема“. Писателят описа със силата на перото си как представител на задкулисието чертае подобен политически проект – не, разбира се, вследствие на ясновидство, а видимо благодарение на перфектен авторски анализ. В романа ясно се коментира идеята да се залага на „партия без изявен лидер“, а само водена от „ракета-изтребител“, от която да се изявяват много хора и винаги да е удобно да нов сценарий и режисиране. В романа авторът говори за грабване не само на по-популистични, патриотични и силно емоционални идеи, но и силен акцент в търсенето на „справедливост“ – нещо, което би грабнало много хора, водени от жаждата за липсващата справедливост в България, които да гарантират силно присъствие на инженерния политически продукт в новия парламент след  евентуалните избори в България.

Съвременната българска литература поема традицията от миналото да бъде пряк свидетел на историята, но Стаменов явно е приел за своя мисия да твори не за създателите на историята, не за бъдещите им поколения, а за тези, които се налага да я изживяват, а в българския случай – за тези, които я изстрадват. Това прави вулгарния роман „Схема“ отлѝчен печатен продукт, нужен за съвременния български читател.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук