Когато няма аргументи, минаваме на театрото „Флашмоб за наивници“

0
177

Колкото повече наближава датата 24 октомври, когато се избира новия главен прокурор, толкова повече расте истерията на малък, но гласовит кръг противници на единствената номинация за поста Иван Гешев. Според протестиращите Гешев е кандидатура на „задкулисието“ и ако бъде избран, те щели да подадат сигнал до новия европейски главен прокурор Лаура Кьовеши. Не коментират, обаче, защо има само една кандидатура, защо цялата адвокатска и прокурорска колегия застава зад нея, защо няма други номинации. Така излиза, че всички извън техните си 2 процента са „задкулисие“.

Близо половин година тече упражнението, лишено от аргументи, на хората около неосъществилия правна реформа Христо Иванов. Последният му шедьовър е театралната улична постановка „Нека бъде светлина“, изиграна снощи пред Съдебната палата.

Основен рефрен бе искането за прозрачност при избора на нов главен прокурор. Всъщност, проблемът е, че се искат нови правила за този избор – явно старата болка на Христо Иванов, който в качеството си на правосъден министър размахваше „реформата“ като знаме, но така и иначе не съумя да направи нищо,  въпреки че беше част от управляващата коалиция.

Колкото и лампи да запалят от „Правосъдие за всеки“, няма да стане по-светло, тъй като до момента процедурата по избора на Иван Гешев тече по всички законови правила. Протестът много прилича на онзи от 2013 г., когато жълтопаветниците искаха нещо, но не знаеха точно какво и какво точно ще дойде след това. Снощи в тв ефир прозвуча репликата на един от протестиращите: „Не мога да кажа какво ни предстои, но не мисля, че ни предстои нещо хубаво“. Излиза, че аргументите са породени не от факти, а единствено от шестото чувство на определен кръг.

До 24 октомври със сигурност ще станем свидетели на още улични театрални представления, в които ще се крещи, че „гражданското общество“ било срещу избора на кандидата за главен прокурор Иван Гешев. И ако трябва наистина да има осветеност, то би било добре да се знае, че зад т.нар. „гражданско общество“ са няколко НПО, около които се въртят едни и същи имена. Още две седмици ще гледаме спектакъла на няколко извънпарламентарни политически партийки и граждански групи, чиито връзки с група лица със сериозни икономически възможности и собствен кръг от медии са отдавна „осветени“ и дори подсъдими. И точно затова Гешев не е „правилният“ кандидат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук