Кой е босът на гръмналата „Популярна каса – Дупница“ и къде са парите на хората

0
1499

Собственикът на фирмата се крие, не вдига телефоните си, жалбите на измамените валят в прокуратурата

Десетки жалби са подадени в Районна прокуратура – Дупница срещу председателя на „Популярна каса“ Георги Близнаков. На 13 май Георги Близнаков хлопнал кепенците на финансовата институция, без да уведоми вложителите и кредитополучателите, и обявил процедура по несъстоятелност, пише struma.bg.

На вратата на офиса на „Популярна каса“ е поставена бележка, че поради процесуални действия касата няма да работи до месец септември. Собственици на магазини до офиса на финансовата институция вчера коментираха: „В продължение на две седмици всяка сутрин идваха по 10-15 човека и чакаха някой от фирмата да дойде и да им каже какво ще стане с парите им, но никой не идваше. Все още идват вложители да си търсят парите, но броят им намаля. Май ще пият по една студена вода. Чувам, че има хора, изгорели с по 100 -200 000 лв.“, заяви собственик на магазин в близост до офиса на „Популярна каса”, намираща се в близост до градинката „Левски“ в Дупница.

Говорителят на Районна прокоратура – Дуппница прокурор Емил Павлов заяви: „В Районна прокуратура има подадени жалби срещу собственика на „Популярна каса“. Образувана е предварителна проверка по искане на прокурор Димова въз основа на подадените жалби. В момента Икономическа полиция в РУП – Дупница изяснява случая.

Телефонът на Георги Близнаков е изключен.

„Популярна каса“ в Дупница е регистрирана през 2009 г. като „Кредитно-спестовна кооперация дупнишка популярна каса“. Основатели са собственикът на „FS Холдинг” Давко Давков от Дупница, Владко Владимиров, Валентин Благоев и Георги Близнаков, който е председател на борда на финансовата институция. След време Д. Давков напуска борда на „Популярна каса“.

Георги Близнаков е собственик на чейнчбюро и заложна къща в Дупница. Негова собственост е и хотел „Съни“ в Сапарева баня, който е обявен за продан. Водата и токът на хотела са изключни заради неплатени сметки.

Преди около две години беше извършен обир на 20 000 лв. от чейнчбюрото на Г. Близнаков. Крадецът измъкнал парите от ръцете на служителка на бюрото на няколко крачки от „Популярна каса“, където в трезора се съхранявал оборотът на чейнчбюрото. Още тогава тръгна слух в Дупница, че Георги Близнаков е закъсал финансово и че кражбата на крупната сума  може да го повлече до фалит.

Сред вложителите в „Популярна каса” има бивши полицаи, гастарбайтери и по-заможни дупничани заради високата лихва от 18%, които давала финансовата институция. Говори се за депозити от по 200-300 000 лв.

Георги Близнаков е изтеглил 600 000 лв. кредит от банка за строежа и оборудването на хотел „Съни” в Сапарева баня. Банката му дала парите срещу ипотека на хотела в Сапарева баня, но кредитът е станал изискуем, тъй като не е погасяван редовно, въпреки че Г. Близнаков е успял да продаде апартаменти по 40 000 евро в хотела.

Офисът на „Дупнишка популярна каса „е регистриран преди два месеца на нов адрес в Пловдив, коментират притеснени вложители, направили собствено разследване. Те са притеснени и от мълвата, че преди да хлопне кепенците на банката, Георги Близнаков е купил къща на сина си Сотир в Гърция. Те се опитват да проверят и дали не е отворил чейнчбюро и заложна къща в Серес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук