Коледната елха буди алергии

0
513

Малки и големи с нетърпение очакват момента, когато ще украсят коледната елха и ще наредят под нея подаръците за любимите хора. Ето, че и вие вече сте внесли празничната магия у дома и започвате да отброявате дните до Рождество Христово. Внезапно обаче носът ви безмилостно започва да тече, а очите ви да сълзят. Мислите си, че пак ви е покосила някоя настинка точно в навечерието на празниците и се молите да отшуми възможно най-бързо, за да не подсмърчате по Коледа. Нищо чудно обаче да се окаже, че сте алергични към елхата, която сте украсили за празника у дома.

Коледното дръвче, което създава толкова уют и празнично настроение, може да бъде опасно за нашето здраве. Само в САЩ 3 млн. души са алергични към празничната елха. Ако внезапно започнете да кихате, кашляте, подсмърчате и усещате парене в носа и очите, колкото и невероятно да ви се струва, може да е виновно именно красивото дръвче. Всички тези симптоми са характерни за т.нар. синдром на коледната елха. Причината – борчетата приютяват и сеят наоколо всякакви видове алергени. Учените са идентифицирали близо 70 вида мъх при тях, които предизвикват всички тези симптоми. Още по-коварна за здравето е развилата по ствола плесен и игличките на естественото дръвче.

Мухълът освобождава спори които могат да предизвикат страшни алергични реакции. От някои плесени може да се сдобиете дори с пневмония и бронхит. При по-чувствителните хора се появява обрив дори само при докосването на коледната елха. Мнозина, страдащи от алергия пък, реагират на мъховете, които растат по клонките. Други са алергични към някои съставки в соковете на вечнозелените дръвчета. А някои не понасят смолата. Ако установите, че неприятното кихане и сълзене на очите ви е именно от коледното дръвче у дома, спасението е да си украсите изкуствена елха. Не посягайте обаче към най-евтината в магазина, а потърсете борче от по-качествени материали. Ако и тогава алергичните симптоми не изчезват, вашият проблем може би е в силната чувствителност към химикалите и смолата в празничните декорации. Коледните играчки също тровят, тъй като са покрити с бои, съдържащи опасни вещества за здравето.

Олово, живак, формалдехид феноли и още много други са в „отровния списък“. Изберете природни елементи и ръчно изработени коледни играчки и няма как да се сдобиете с каквато и да било алергия. Добро решение е и вместо с елхи, да украсите дома си с коледни звезди в саксия, защото те не предизвикват алергични реакции.

Ако все пак сте твърдо решени да имате естествено коледно дръвче, за да сведете риска до минимум, експертите препоръчват елхите да се поставят в дома възможно най-късно. А понеже полените и мъховете стават по-вредни за здравето с постепенното изсъхване на дръвчето, най-добре е борчето да се изнесе от дома веднага щом започне да линее./стандарт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук