Колко време след консумация на алкохол можем да шофираме

0
1457

Основният проблем е забавянето на реакциите и изкривеното възприятие за дистанция

Шофирането след употреба на алкохол води до лоша преценка и прекомерна самоувереност на водачите, която ги кара да изпадат в стадий на еуфория, да бъдат безгрижни и те придобиват сила, която е подвеждаща. Но колко точно време след като сме консумирали алкохол можем да седнем зад волана? Отговорът на този въпрос се оказва труден.

Според токсиколозите най-добре е да има 24 часа без шофиране след консумация на алкохол, но времето зависи от вида на алкохола и консумираното количество. При над 5 промила алкохол обикновено се стига до кома.

По данни на Австралийската асоциация на информационната индустрия ако се консумира бутилка концентрат от 750 мл или 3 бутилки вино в диапазона между 18:00 часа и 2:00 часа през нощта, тялото ще се освободи от погълнатото количество около 18:00 часа на другия ден, съобщава bTV.
В различните държави има различна практика по отношение на употребата на алкохол. Обикновено в чужбина шофьорите се разделят на четири категории – стандартни, търговски, които шофират служебни коли и нови водачи. За всяка категория има различно ограничение. Специалистите смятат, че и България трябва да върви в тази посока.
В ЕС има четири държави, в които не се позволява абсолютно никакъв алкохол за шофьорите – Румъния, Чехия, Словакия и Унгария.
През 2014 г. в България са заловени 14 627 шофьори зад волана след употреба на алкохол, показват данни на „Пътна полиция“, цитирани от bTV. През 2015 г. броят им е 13 363 души, а през 2016 г. – 15 742. За тази година до 3 декември са хванати 12 102 души.
Основният проблем при карането след употреба на алкохол е забавянето на реакциите и изкривеното възприятие за дистанция, разказват експерти. Те припомнят, че при пътно-транспортни произшествия, когато се установи, че водачът е употребил алкохол, не важат никакви застраховки – нито „Каско“, нито „Гражданска отговорност“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук