четвъртък, март 28, 2024
Google search engine
дом Власт и държава Колко е важно, че президентът Петър Стоянов проговори, въодушевен Плевнелиев

Колко е важно, че президентът Петър Стоянов проговори, въодушевен Плевнелиев

0
1169

Книгата „Президентът Петър Стоянов. Преговор на историята” бе представена при огромен интерес в столичния Военен клуб.

Петър Стоянов уважиха много политици, журналисти, общественици.

При представянето й президентът Росен Плевнелиев посочи, че историята трябва да се знае и трябва да се преговаря. „Защото много опасни са ненаучените уроци от историята. Това, че днес в сърцето на Европа, същото поколение, което разруши Берлинската стена, издига нови стени на разделение, е един ненаучен урок от историята”, посочи президентът Плевнелиев.

Сред ненаученните уроци от историята той визира и антиевропейското говорене, развяването на чуждо знаме от страна на тези, които се наричат националисти и патриоти.

„Днес всички трябва да признаем, че живеем в една България, в която все още историята е подменена, все още ценностите, в които вярваме не са избуяли, така като прекрасно цвете, както бихме искали да ги видим”, посочи Плевнелиев. Той каза още, че точно в това време, в което живеем „на подменени ценности” и именно за това, че сме на тази „фаза на развитие” – е толкова важно, че един голям и достоен български президент – президентът Петър Стоянов проговори.

Плевнелиев заяви, че е прочел книгата на един дъх, с удоволствие и е научил и разбрал много. „Чувствам се горд, че мога да кажа, че вървя редом с президента Петър Стоянов, че го считам за близък до мен като ценности, като действия”, посочи Плевнелиев. Той сподели думите на Петър Стоянов, казани му при първата им среща – „Президент е съвсем нормално да греши. Човешко е, но гледай никога да не сбъркаш в големите неща”, припомни си Плевнелиев.

„Той никога не сбърка в големите неща и нека да си спомним в какви кризи и през какви трудности трябваше да мине”, изтъкна Плевнелиев, визирайки усилията на Петър Стоянов за стабилизиране на страната след Виденовото правителство, назначаването на служебното правителство, начело със Стефан Софиянски, както и решенията, взети за зърнената криза, банковата криза, въвеждането на Валутния борд.

„Президентът Стоянов винаги в големите неща е бил за пример и е взимал единствено правилните, държавническите решения за България”, каза още Плевнелиев и изтъкна, че президентът Петър Стоянов продължава да бъде символ на мъдрост и разум.
Какъвто беше като президент, такъв е и като човек, такъв е и като гражданин”, заяви Плевнелиев.

От своя страна Петър Стоянов се обърна към президента с Плевнелиев с думи на благодарност: „Тук вие трябва да се чувствате в приятелска среда”. Той благодари и на вицепрезидента Тодор Кавалджиев.

„Моята благодарност е за всички фази, които бяхте с мен още от първия ден на моята кариера”, обърна се Петър Стоянов към събралите се общественици. „Бяхме заедно преди 20 години, когато спечелихме изборите, бяхме заедно и когато ги загубих. В днешните времена на променящи се политически възгледи, на променящи се коалиции – вашето приятелство и доверие остава най-ценният капитал в моя живот”, каза още той.

Според президента Стоянов причина за днешната неудовлетвореност на българското общество е фактът, че са били натоварени със свръх очаквания и демокрацията, и членството в ЕС. „Ние объркахме ЕС със Съветски съюз, мислейки си, че ЕС дава. А всъщност демокрацията е нищо повече от една рамка от възможности, от перспективи, които, за да се реализират, трябва страхотна мобилизация на творческите усилия на цялата нация”, заяви Стоянов./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук