Комплексът Лина над село Бойково е бил използван за хибернационна процедура? (СНИМКИ)

0
3740

Тракийският комплекс Лина край село Бойково, обл.Пловдив, сякаш е консервирал знанието на атлантите. Като видиш прецизно обработените камъни с неясно предназначение, които следват спецификата на терена и у теб остава чувството, че нещо мистично витае наоколо. Това е едно от силните енергийни места в България.

Обектите са сякаш разпръснати, но това е само привидно. Наблизо се намира Ситовския надпис, Бухльова дупка, каменни съоръжения… Сериозни изследвания на местността в цялост не са правени, поради което и датирането за момента ще бъде произволно.

Какво прави впечатление?
Каменните блокове приличат на гранит, но при докосване издават кух звук. По принцип плътността на гранита е 2600 кг/м3. Обектите, обаче, са направени от силно пресовани каменни листове, които може би са били оформяни под налягане с непозната технология и изглеждат по-леки. Така може да се обясни как са се запазили във времето почти без обрушване.
По пътя към мястото отдясно и отляво на пътеката, която се вие над с. Бойково, скрити в храстите са каменни „чинии”, едната от които с напълно изгладена повърхност. Напечена силно от Слънцето тя излъчва приятна топлина, която се предава на тялото. Отдолу е оформена стълбичка с олтар, която ако се съди по размерите, е правена за употреба от хуманоиди. Смущаващи са само големите размери на блоковете, поставени един върху друг на точното място, за да се запази центъра на тежестта с хилядолетия.

Най-интересен е обектът, наречен Лина
Името може да произлиза от българската дума „лин” –  вид речна риба от семейство Шаранови. Но също така значи голям дървен съд за мачкане на грозде. Вероятно това название е дадено заради скалата, която е оформена като жертвеник с ширина на коритото около 80 см и с прави ъгли, които следват размерите на висока човешка фигура. Това е вана, която над горната си част има малък крадратен, вдълбан съд. Отстрани на коритото е вкопан напълно прав улей и очевидно цялата течност след определена обработка, се е стичала през него до малката странична каскада и оттам или е била събирана или е изтичала свободно на земята. В първия момент можем да помислим, както и тези, които са дали името, че е използвано за производство на вино, каквото е честото тълкуване на подобни обекти в страната. Но наблизо не се отглеждат лозя и това е неправдоподобно.

Лина - село БойковоВтората мисъл е, че на такова високо място е логично да е направен жертвеник, на който се е принасяла някакъв вид жертва. Това е в полза на тезата, че траките, ако приемем, че е съградено в тяхната епоха, са безписмени диваци, които са давали кръвни жертви. Но това също е само на пръв поглед. При внимателно вглеждане се оказва, че има вдълбана хоризонтална бразда сякаш да се отмери точното място, до което да се сипе течност, за да може човешко тяло да бъде поставено във ваната, без тя да прелее. Оттичащ улей, който се е запушвал, е запазвал течността.

Самото съоръжение е напълно гладко и от друга страна прилича на стрелка или писец, която се оказва, че сочи към Ситовския надпис.
За нас е непонятно как древният човек е възприемал света. Но едно е ясно. Той е познавал земните и небесни сили и ги е впрягал за свои цели в употреба.

Навсякъде в околността върху камъни или около Ситовския надпис са намирани оставени съзнателно вдълбани кръгли дупки, които напълно съответстват на съзвездието Плеяди. Всеки трако-атлантски светилищен комплекс е под знака на определено съзвездие. В това има логика и порядък, чужди на съвременната представа за целесъобразност.

Над Лина се намира още един обект – нещо като хеликоптерна площадка, от която се наблюдава целия район. Очевидно това е общо съоръжение, което е обслужвало начина на живот на населението. Ако приемем приблизителното датиране на Ситовския надпис, като най-ранното е 5000 – 6000 г. пр. Хр, можем да се съгласим, че обитателите са прототраки. Както и да наречем тогавашните жители и днес няма да е лесно да се оформи прав ъгъл върху камък на високо място в планината.

Не е ли възможно тези каменни фурнири, пресовани с неизвестна технология, да са били местени на подходящите за това места, както блоковете на пирамидите?
Линът е в гъсто обрасла местност и като цяло вероятно е напълно огряван само в определен ден на годината. Всички мегалити на територията на България са ориентирани съвсем точно спрямо дадено съзвездие, но и спрямо равноденствията, когато енергиите са най-силни.

ЛинаРавноденствията са били почитани не само като свързани с възраждане на природните сили, това са били дните в годината, подходящи за гадаене, извършване на лечебни практики и за успешни дела.

Ваната върху лина вероятно е служела за някакъв вид лечебна или хибернационна процедура в точно определени дни на годината. Според текстове от Библията патриарсите на човечеството са живеели повече от 500 години. Това ни изглежда непостижимо, но е очевидно, че не познаваме все още собствения си свят.

Автор: Елица Димова / Портал12

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук