Конфискуват ти колата, ако те хванат пиян или дрогиран зад волана

0
4061

Важното е политиците да чуят това, което иска обществото. Да решат проблемите, които поставят гражданите. А те са, че в България се води една война, война на пътя, както казвате вие, медиите. Жертвите от пътнотранспортни произшествия в България са най-много на глава от населението от целия ЕС. 

Близо 10 процента от всички дела са тези по чл.343Б от НК-за управляване на МПС след употреба на алкохол (когато концентрацията в кръвта на дееца надхвърля 1,2 промила) и/или наркотици. В абсолютно число това са между 8000 и 10 000 случая на година. Ръстът на делата по този текст в сегмента “наркотици” е от няколко десетки през 2015 г. до няколко хиляди към момента.

Това казва в интервю за “24 часа” главният прокурор Иван Гешев по повод идеята за конфискация на автомобили при пияни и дрогирани шофьори.

Финансовото наказание, възможността да загубиш пари, има много по-силен възпиращ ефект от каквото и да е друго.

Отнемането в полза на държавата на вещта, послужила или предназначена за извършване на престъпление (възможност, която е предвидена и в момента в чл. 53 от НК при умишлени престъпления, но само ако е собственост на дееца ), каквато е автомобилът, ще има много по-сериозен резултат от каквото и да е повишаване на размера на наказанието, коментира още обвинител №1

Главният прокурор е изготвил методическо указание до всички прокурори за уеднаквяване на практиката и правилно прилагане на закона по отношение на умишлени транспортни престъпления, включително и тези по чл. 343Б от НК- управляване на МПС след употреба на алкохол и/или наркотици.

В съответствие с правомощията си съгласно Конституцията за методическо ръководство, докато видим какво и дали ще реши Народното събрание, съм указал как да се прилага чл. 53 от НК, т.е. да се обезпечава моторното превозно средство (с цел отнемане в полза на държавата), когато то е послужило или предназначено за извършване на умишлено транспортно престъпление и е собственост на дееца.

Ще видим каква ще е практиката на българския съд. Аз като главен прокурор давам едно от възможните решения. Не мога да си позволя да не направя каквото мога и считам за правилно. Утре на мястото на Милен Цветков може да е всеки от нас, казва главният прокурор.

Той коментира и проблема с битовата престъпност.

Това твърдение, че обикалям наред, е поредната пропагандна теза, която цели да уязви прокуратурата. Ходя винаги когато имам възможност. Когато нямам, се старая на мястото да са ръководители на местните прокуратури.

За анархолибералната общност може това да са кокошкарски случаи. Така пишат, защото са богати и живеят на жълтите павета. За възрастните хора това е животът им.

Хората, изградили това, което други нарязаха на скрап и откраднаха, имат право на спокойни старини, а не да бъдат убивани, пребивани, изнасилвани и запалвани в къщите си. Досега това не беше проблем за никого. За мен е и мога да направя много, или поне да опитам. Целта ми е да покажем, че прокуратурата, като част от държавата, ще се опита да ги защити. Както и на местните структури, вкл. и на МВР, да стане ясно, че това вече е основен приоритет, заявява Иван Гешев.

ИЗточник: Лупа БГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук