Корнелия Нинова: Всички, желаещи промяна, да се обединим

0
155

Властта забрани Бузлужда, БСП организира национален митинг пред Министерския съвет

 

Председателят на БСП Корнелия Нинова призова от парламентарната трибуна за обединение на българите, желаещи промяна. „Хиляди наши членове и симпатизанти, коалиционни партньори, хора, които нямат общо с БСП, от вчера заявяват желание и готовност да участват в протести в цялата страна. Не просто в защита на президента, а за спасяването на България“, подчерта лидерът на левицата.

Ето пълния текст на декларацията от името на ПГ на „БСП за България“:

 

Г-н председател,

Дами и господа министри,

Уважаеми български граждани,

Вчера се случи нещо безпрецедентно в президентската институция. Тежко въоръжени, представители на органите на реда, както и показните действия на органите на съдебната власт, са удар по върховенството на закона, по Конституцията и правовия ред в страната. Днес премиерът Борисов прехвърли отговорността за случващото се в държавата върху НСО. Твърде елементарно, г-н премиер. Отговорността за случващото се в България е ваша – на десетгодишното управление. За тези години, в различни коалиционни формати, но с водеща партия ГЕРБ, се разгради държавността. Институциите не работят. България е сред най-корумпираните страни в Европа. У нас бедността и неравенствата са най-високи. Децата ни слизат все по-надолу в класациите ни по грамотност. Демографската катастрофа е факт. Поставихте ни на унизителното 111-то място по свобода на изразяването. Превърнахте прекрасната ни природа в сметището на Европа и света. Но най-вече, създадохте мафиотско-олигархичен модел на управление – и всеки, който се противопоставя на този модел, е гонен, уволняван, преследван и компрометиран. Държите народа в подчинение и управлявате със страх, но страхът не дава бъдеще. Той може да гарантира диктатура, но не дава перспектива. А ние искаме точно това – нормален живот и перспектива за развитие на България и на всеки българин. Вчера хиляди хора излязоха, за да кажат, че това не може да продължава така.

Поздравяваме ги за смелостта и за волята. Нека заедно да възстановим държавността и да спрем мафията в България. Искам да заявя тук, открито, от името на БСП и ПГ на „БСП за България“, за да няма спекулации, за да няма приказки за преврат и да не си позволявате да преследвате хора в страната:

Хиляди наши членове и симпатизанти, коалиционни партньори, хора, които нямат общо с БСП, от вчера заявяват желание и готовност да участват в протести в цялата страна. Не просто в защита на президента, а за спасяването на България. И ще го направим. Вчера властта ни забрани да проведем традиционния си събор на връх Бузлуджа. Добре, ще го направим на жълтите павета в София, пред Министерския съвет. Ще го направим като национален митинг. И нека всички, желаещи промяна, без оглед на партийните си интереси, се обединим. Не става дума за партийни интриги или лични рейтинги, а за България, уважаеми българи.

Ние, ПГ на „БСП за България“, имаме едно предимство пред всички вас, които отвън изразявате волята си – ние сме парламентарно представена партия и ще използваме всички механизми на закона и парламентаризма в България. Внасяме вот на недоверие тук, вътре в парламента, и вярваме във вашата подкрепа извън него на този ден.

Обръщаме се към вас, уважаеми депутати,

Мислете. Математическият сбор от 121 тук, вътре- или енергията на хиляди навън. Скъпото лично депутатство за още няколко месеца, или години бъдеще за България и просперитет на народа ни. И тъй като вчера отбелязахме годишнина – 170 години от рождението на Иван Вазов, ще приключа с неговите думи. Каквото и да правите, „не се гаси туй, що не гасне“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук