Корнелия Нинова: Да поемем водачеството на народа си!

0
1535

/КРОСС/ Единство, единство и пак единство и обръщане на цялата ни сила и енергия от вътрешнопартийни боричкания към удар по политическия ни опонент до свалянето на правителството на Бойко Борисов, спечелване на изборите и управление на България, за да я променим в икономически активна, социална, справедлива и независима от външни интереси държава. С тези думи се обърнала Корнелия Нинова пред делегатите на 49-ия конгрес на БСП.
В емоционална реч по време на закритото заседание на форума кандидатката за лидерския пост представила програмата си и виждания си за реформа на партията, а оттам и на държавата.

Заедно можем да променим БСП, да превърнем партията в сила, способна да промени България, като наложи левия проект за нейното развитие – икономически активна, солидарна, социална, справедлива и суверенна държава, заявила Нинова.

Промяната в БСП можела да стане с идейна чистота, с организационна промяна и кадри, с комуникационна революция. „Ние сме автентична, лява, социалистическа партия. Представляваме хората на труда, дребните земеделски стопани, младите, слабите,
онеправданите, възрастните хора, малкия и семеен бизнес, интелигенцията, заявила Нинова и цитирала описанието на Димитър Благоев за социализма: „Мир, чиста и свята република, равенство между хората, любов и признателност към Русия“. Днес, повече от 100 г. след тези думи, неравенствата се увеличават, бедността се задълбочава, разграждат се основите на парламентарната република и се потъпкват традиционно братските ни отношения с Русия. Следователно днес с двойна сила трябва да отстояваме не само в документи, а с действия своите идеи за справедливост, солидарност, свобода, равенство и патриотизъм, допълнила тя.
Нинова отново развила идеята си за организационна промяна на БСП – Прехвърляне на тежестта на партията към общинските организации, които са „кръвоносната система на партията“ и в тях трябвало да тече енргията на БСП. Когато там има проблем, боледува цялото тяло, предупредила тя. И поискала възстановяване на разговора между центъра и структурите като равноправни, прекратяване на практиката от София да се налагат силово политики и кадри. А най-важните въпроси за партията да се решават с вътрешнопартиино допитване, в което участват всички членове, а не от тесен кръг ръководители. Като пример дала избора на партньори за коалиция.

Финансова и материална база във всяка община и регионално представителство в Изпълнителното бюро, обещала още Нинова. Както и изнесени заседания на ръководството веднъж месечно и силно внимание към местната власт. Съветите и комисиите в Националния съвет пък щели да бъдат отворени за експерти и естествени авторитети в обществото, за да се изготвят позиции по политиката на правителството и законодателни инициативи. Приемственост и признателност към старото поколение в БСП, но и подготовка на младо попълнение политици от професионално, административно и управленски изградени патриоти, поискала още Нинова.

Силата на идеите ни и резултатът от труда ни няма да са достатъчно убедителни, ако не са добре представени пред обществото, категорична била Нинова и представила идеите си за комуникационна революция в БСП – телевизия, вестник и социални мрежи.

„Но в сферата на комуникациите сериозният ни проблем е общуването с левите хора на България. Тук имаме нужда от истинска революция. Механичният сбор от множество малки партии няма да ни даде силата, от която имаме нужда. Тя ще дойде като върнем разочарованите, като спечелим на наша страна студентите, съюзите на майките, патриотичните съюзи, на офицерите и сержантите от запаса, кооперациите, малките български производители“, заявила Нинова. И обяснила, че това може да стане, когато БСП започне да говори с тези хора, когато е последователна в ангажиментите си и в опозиция, и на власт, като не лъже и не предава хората.

„Някои предлагат да спечелим левите хора, като се върнем към корените си. Нека да се върнем. Нашите корени са хората на труда, онеправданите и слабите. Но, за да застанем редом до тях, трябва да изчистим един главен въпрос – подозренията им за лични интереси и олигархични зависимости в БСП“, заявила още Нинова. И декларирала за себе си, че няма лични интереси и никакви зависимости – политически, от други партии или икономически от бизнесмени.
„Вие сте ме номинирали за председател. А този човек трябва да бъде безупречен. Нито един член, по никакъв повод, не трябва да се срамува от председателя си“, обърнала се Нинова към делегатите и обяснила, че никое лично его не може да стои над авторитета на БСП. И отговорила на много от атаките, отправени към нея по време на кампанията в партията. Обявила, че не е била никога член на СДС, нито зам.-министър в правителството на Костов, а изпълнителен директор на фирма „Техноимпекс“.

Нинова очертала и пътя, по който БСП да се превърне в „ударна“ опозиция с категорични и аргументирани действия. Никакви задкулисни договорки и последващи отстъпления. Правителството на Борисов води държавата към катастрофа, а народа към убийствена бедност. Наша първа цел е да спрем това, зарекла се тя. До края на годината БСП щяла да изготви цялостен алтернативен национален план за развитието на България и даване перспектива на народа. Тя обеща да се търси максимална обществена подкрепа, за да спечели БСП следващите избори и България да отхвърли неолибералния модел и да върне ролята на държавата в икономиката и в социалната политика.

Във визията й за развитие на България Нинова поставя на челно място определянето на 5 приоритета, които България да развива в следващите години и обвързването на образованието с тях, създаването на национален инвестиционен фонд, чрез който държавата става на пазарен принцип пряк инвеститор в икономиката, пренасочване на повече ресурси в земеделието към отглеждане на плодове и зеленчуци и месо, а държавният поземлен фонд да се използва като апортна вноска за създаване на държавно предприятие за производство и преработка до краен продукт с добавена стойност, спешна ревизия на всички лобистки закони и др. Цел номер едно била подобряване стандарта на живот, защото бедността била основен проблем. Това можело да стане чрез създаване на условия за развитие на производство и разкриване на работни места, чрез реална борба с монополите, която да доведе до намаляване на цените, чрез данъчни стимули за предприемачество. Нинова обещала и справедливо данъчно облагане чрез въвеждане на прогресивно облагане и въвеждане на семейно подоходно облагане, социалните плащания да се обвържат към линията на бедност, вместо към гарантирания минимален доход.

„Партията претърпя няколко поредни тежки загуби. Държавата се управлява от античовешко правителство. Има всички условия за силна лява партия, но ние имаме проблем с доверието. И се питаме: А сега накъде?“, завършила Нинова. И обяснила, че дори в най-тежките си времена БСП никога не се е поддавала на песимизъм и не е оставяла съдбата си на произвола на случайността. „Ние сме издържали всяко изпитание, работили сме здраво, падали сме, ставали сме, търсили сме нови хоризонти и сме давали надежда на хората. А сега да погледнем напред.

Пред нас има две възможности: Можем да приемем поражението или пък можем да приемем предизвикателството. Аз избирам да приемем предизвикателството. Убедена съм, че не е в характера на нашата партия да следваме събитията. Ние можем да ги водим. Дойде време да поемем водачеството на народа си“, взривила залата Нинова.

www.cross.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук