Корнелия Нинова: Имаше съмнения, че се пипа софтуера на машините и може би са основателни!

0
69

„Изненадана съм от истерията на някои партии, защото с броенето не се отменя машинният вот. Досега витаеха някакви слухове, някакви съмнения, че през машината, през софтуера нещо може да се пипа в резултата. Решението за броенето би опровергало тези слухове и би потвърдило още веднъж машината. Като гледам реакцията на някои хора, започвам да си мисля, че тези съмнения може и да са основателни.“

Това заяви пред БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя обяви готовност да седне с партиите на протеста да търси решение на проблемите, но преди това призовава служебният кабинет да поставят на масата Бюджет 2022.

По думите на Нинова успехът Румен Радев да получи втори мандат ще е изключително важен за БСП, но парламентарните избори за по-важни от президентските „за държавата“.

Тя отново не спести критики към действията на Стойчо Кацаров.

„Служебният здравен министър не се справя, поискахме му оставката преди седмица“, подчерта отново тя.

„Партиите трябва да загърбят желанието си за власт, за постове, за разпределяне на министерски кресла. Има кризи, но на всеки проблем има решение. За България в момента решението е работещо правителство“, заяви Корнелия Нинова

 

Ето цялото интервю на лидера на БСП пред БНТ:

 

– Първият гост в предаването „Още от деня“ по БНТ днес е лидерът на БСП Корнелия Нинова, водач на листата 25 МИР София и листата във Варна.

Добре дошла при нас, госпожо Нинова.

– Здравейте, добре заварили.

– Започваме с въпрос за пандемията. Натискът върху болниците, голям брой на починалите и заболелите също е много висок. Четвъртата вълна е в пика си. Успява ли служебното правителство да овладее пандемията, мнозина казват, че не?

– Ние също. Още преди седмица заявихме, че служебният здравен министър не се справя с кризата, дори му поискахме оставката. Имаме конкретни предложения какво трябва да се направи в момента, защото понякога разговорът тръгва посока какво не е направено в миналото, кой е виновен. Това в момента не работи, не помага нито на хората, нито на лекарите. Трябва да видим какво в момента трябва да се направи. Вие започнахте с това, че болниците са претоварени. Наистина лекарите и медицинските екипи са изключително изтощени и уморени. Мисля, че е много добре и се обръщам към лидерите на другите партии да се обединим и да се обявим за национална доброволческа кампания. В първата, втората вълна имаше такива доброволци, достатъчно и те помагаха на екипите.

– Вие също бяхте доброволец?

-Да, аз бях санитар в една от болниците в София. За целта, нека всички лидери, както призоваваме за ваксиниране, така да призовем и за национална доброволческа акция, за да помогнем на лекари, сестри, санитари, които са на предела на изтощение. Затова обаче трябва да се обърнем към служебния кабинет да осигури финансиране за тази доброволческа акция, което в момента липсва. На второ място, вижда се, че липсват важни неща в болниците – респиратори, кислород някъде казват, че е на свършване, лекарства някои, отдавна говорим – отворете държавния резерв и ако там ги има тези неща, осигурете ги на болниците. Ако ги няма, нека да потърсим европейска помощ, от партньорите помощ, но да осигурим медикаментите, уредите, които са необходими на лекарите за лечение. Може би е вече късно, но трябваше да се направят ковид болници и чисти болници, за да не се спират плановите операции и да не спира лечението на други болести, които също могат да доведат до летален изход и които заради забавянето, заради ковида, тези хора търпят и те поражения върху здравето си. Т.е. трябваше да се отделят от 2 г. го искаме, ковид болници и чисти болници. Да се осигури финансирането на лекарите и медицинските сестри, достатъчно за тези, които са на първа линия, не само за тях, и други са на първа линия. Това са няколко реални, конкретни, работещи решения, които веднага биха дали резултат. Разбира се трябва да говорим и за стратегическия въпрос за реформата в здравеопазването, за това че здравето не трябва да е стока и болниците не търговски дружества. Но това е един разговор за политиците, стратегически, в следващия парламент.

– Здравният министър вчера обяви една кампания за ваксинация. Как я възприехте вие?

– Нормално. Закъсняла, но нормално.

– Справянето с мерките, може би преминава и през това мерките да бъдат спазвани и да има контрол върху спазването на мерките. Виждате ли контрола върху мерките?

– Не. Контролът не е ефективен. Призовавам всички да спазват елементарните мерки – маска, дистанция, дезинфекция. Това не изисква голямо усилие, нека всички български граждани да го правим. Контролът е занижен.

– Продължавате ли да искате оставката на здравния министър и сега, в тази ситуация?

-Да. Той не подобрява състоянието на кризата и системата, напротив – виждате, че нещата се влошиха.

– Редовен кабинет сигурно е изходът за излизане от кризата, в която се намираме. Какво трябва да загърбят партиите, за да се стигне до сформиране на редовен кабинет в следващия парламент?

– Да загърбят желанието си за власт непременно, за постове, за разпределяне на министерски кресла. Наистина има кризи, но има и решения. На всеки проблем има решение. В момента, в който се намираме в България, решението е редовен кабинет, работещо правителство, стабилно мнозинство и няколко конкретни стъпки в три посоки. Имаме три кризи – социална, енергийно-икономическа и здравна. За решаването на тези проблеми, може да има по 2-3 много конкретни неща, които веднага да помогнат на народа. И затова е изключително важно след 14-ти да формираме парламента, спешно да стартираме, да проявим мъдрост, спокойствие, разум, диалогичност и да направим редовен кабинет с едно стабилно мнозинство, за да можем – първо, уязвимите групи, бедните от кризата, от удара на цените. Няколко неща да направим. Увеличението на всички цени се отразява в крайния продукт. Него го плаща народът. Т.е. на хората трябва да подобрим доходите. Това минава през минимална работна заплата, преизчисляване на пенсиите, една средна заплата за самоосигуряващите се и родителите на деца, които остават да ги гледат вкъщи, подпомагане на енергийно слабите с 200 киловат часа ел. енергия на енергийно слабите, които държавата гарантира и да не им се спира токът в продължение на 2 месеца, ако не си платят сметките. Няколко много конкретни неща, които засягат социалната сфера. Енергийно-икономическата криза. Ние искаме да намалим ДДС на ток, газ, парно, на енергоносителите. И на храните от малката потребителска кошница. Това, ако не доведе до намаляване драстично на цените, поне ще задържи увеличението. Това отново помага на всички хора. Държавата да поеме определен процент, готови сме да седнем да разговаряме с колегите колко да бъде този процент фиксирани разходи за миналата година на фирмите. Това го направиха в редица европейски държави, в Дания, Норвегия и т.н. искаме да спасим българските фирми, българското производство, производителите на български храни. Мярката 60/40 да стане 80/20. На тези фирми да се осигури компенсация от натрупаните свръх печалби на производители и търговци на енергия, да се преразпредели справедливо към българските фирми и към българските домакинства. Здравната криза – вече казах няколко неща, всичко това обаче трябва да бъде облечено в три закона, за които трябва работещ парламент. Законът за НЗОК, бюджетът на НЗОКИ, бюджетът на НОИ и държавният бюджет. Изненадана съм от това, че никой от колегите не говори за бюджет. Това е първото нещо, което трябва…

 

– Говори се за актуализация на бюджета от служебното правителство за до края на годината, за да могат да се дадат помощи на бизнеса, ударен от високите цени на енергията.

– Не само на бизнеса, но и на домакинствата и т.н. Но ние ще имаме един месец до приемане на бюджета за 2022 г. от ноември до декември работа на парламента.

 

– И трябва да се сформира кабинет. Ще ви стигне ли времето? Вие казвате готови сме да седнем. Готова ли сте да седнете с Бойко Борисов, с Мустафа Карадайъ, с лидерите на другите така наречени партии на протеста в парламента, за да решите всичките тези проблеми, които очертавате?

 

-Готови сме да седнем с партиите на протеста, така наречени, вече не на протеста, по друг начин вече се назовават, да търсим решение на тези проблеми. Но преди това, призовавам и служебният кабинет, сложете на масата проекта за бюджет за 2022 г. Пак казвам, никой не говори за това. Служебният кабинет готви бюджет за 2022 г. Никой от нас не знае какво има вътре. Ние като депутати на 15-ти или 20-ти, когато ни свикат, трябва да се произнесем по този бюджет. Не искаме да се повтаря картината от 46 парламент. Ние изпитахме тогава на гърба си отговорността да водим преговори едновременно и за правителство, диалог към всички, разумно, мъдро и едновременно за актуализация на бюджета. Знаем какво е това.

– Времето ми се струва много малко, госпожо Нинова. Като човек, който е наблюдавал тези процеси, толкова много години вие сте участвали в тях.

– Да. Затова апелирам и към лидерите на другите партии – дайте да се подготвим и за този момент. Кампанията между тях върви с нападки, агресия, някакви компромати. Губим ценно време. Ние сме готови с нашия план за първите 100 дни. Всеки момент ние сме готови да седнем с всеки и да разговаряме.

– Вие сте готови, но срещу вас трябва да имате партньори или поне колеги в парламента, с които да разговаряте. Казахте, че парламентарните избори за БСП са приоритет. Какво да разчитаме в тези ваши думи, госпожо Нинова, че успехът на Радев, когото подкрепяте, не е толкова важен за вашата партия ли?

– Нищо подобно. Успехът на президента Радев е изключително важен за нас, за държавата. И съм казвала, че парламентарните избори са по-важни не за БСП, а за България по причините и думите, които казах досега. Служебният кабинет, и президентът на Републиката, който й да е той, не може да реши нито един от тези проблеми, защото сме парламентарна република. Никой в България не може да преизчисли пенсиите, ако нямаме парламент. Никой в България не може да помогне на българските фирми като се поеме процент примерно от фиксирани разходи. Никой не може да помогне на младите семейства и да увеличи майчинството на младите майки, които си гледат децата. Само парламент в България може да реши тези въпроси. И затова съм казвала, потвърждавам тези думи, парламентарните избори в този смисъл са по-важни, особено в тези кризи, в които трябва да вземем спешни решения, за да помогнем на народа си и да изведем България от кризата.

– Подкрепяте ли броенето на разписките при гласуване?

-Да, подкрепяме. И сме изненадани от тази приповдигнатост, да не кажа по-силна дума истерия, която се развихри в последните дни. С броенето на разписките не се отменя машинното гласуване. Машинното гласуване в Изборния кодекс е водещо. Официалният документ за отчитане на резултатите е машината.

– Броенето ще бъде достоверност ли, така ли да го наричаме?

-Контрол. Контрол дали машината отчита вярно резултата. И честно ви казвам, досега витаеха някакви слухове, някакви съмнения, че през машината, през софтуера нещо може да се пипа в резултата. Решението за броенето би опровергало тези слухове и би потвърдило още веднъж машината. Като гледам реакцията на някои хора, започвам да си мисля, че тези съмнения може и да са основателни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук