Корнелия Нинова към ГЕРБ: Вразумете се! Къде са ви социалните мерки, къде е подкрепата за бизнеса?!

0
124

Призовавате за единство, но изпаднахте в хаос!

С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към управляващите от ГЕРБ при обсъждането на законопроекта за мерките по извънредното положение заради коронавируса.

Искате от нас да се държим не като политици от 20 век, но вие как се държите? Политиците от 21 век – Европейската комисия, снощи обявиха субсии, облекчаване на плащане на данъци, какво от това виждаме в законопроекта, попита от трибуната Нинова. Думите й бяха отправени към представители на управляващите, които подвикваха по адрес на БСП: „Не сме 1997-а!“

Къде са социалните мерки, къде са мерките в подкрепа на бизнеса, попита представителите на управляващото мнозинство тя.

Вчера предизвикахте парламентарна криза с поведението си в правната комисия, каза още тя. Нинова припомни, че представителите на БСП са напуснали заседанието на комисията, виждайки, че трима представители на ГЕРБ се карат помежду си, защото не знаят какво предлагат в проекта.

Това е хаос, изтъкна Нинова.

Политиците на 21 век снощи обявиха чрез ЕС субсидии, какво от това виждаме в закона, който предлагате – нищо, но за сметка на това – искате засилване на репресиите, изтъкна от парламентарнта трибуна лидерът на БСП.

Може да разчитате на нас, когато предлагате отговорни решения, но не можете да разчитате, когато предлагате хаос, каза в заключение Корнелия Нинова.

„Вярвам, че след разгорещения и емоционален дебат по заглавието ще се успокоим и ще говорим по същество. В текста на този член пише, че Законът урежда мерките и действията по време на извънредното положение. Т.е. тук спокойно можем да говорим по всички мерки и действия, които предстои да гласуваме. На 13 март подкрепихме решението за извънредно положение и смятаме, че това беше правилното, отговорно поведение. Разбираме опасността, разбираме сериозността, заплахата от кризата за здравето на българския народ и сме на равнището на своята отговорност да вземем решение за обявяване на извънредно положение, както беше взето в цяла Европа и не само там“, каза Нинова, цитирана от „Фокус“.

„След обявяването на извънредното положение, изпаднахте в хаос, в неадекватни икономически и социални мерки, които ще доведат и до политически последици“, посочи тя.

„Политиците на 21 век снощи обявиха чрез ЕК субсидии, опрощаване на корпоративен данък и ДДС, държавни гаранции за заеми, безвъзмездни средства в помощ на всеки потребител, спиране плащанията по определена част от данъците, подкрепа за домакинствата с конкретни измерения в рамките на суми и стимули. Ето така се държат големите политици, държавниците на 21 век. Какво от това виждаме в закона, който вие предлагате? Нищо! Какво от това виждаме от обещанията, които дадохте преди една седмица? Частнични изпълнение. За сметка на това – засилване на репресиите, отменане на права, подслушване на хора, преследване на свободата на слово и т.н.“, изброи от трибуната Корнелия Нинова.

„Винаги можете да разчитате на БСП и нашите гласове, когато предлагате отговорни пред националната икономика и българския народ решения. И не можете да разчитате на подкрепа, когато внасяте хаос в живота на хората, когато предлагате неадекватни икономически и социални мерки, които ще доведат и до политически проблем след това. Затова ви призоваваме днес – вразумете се. Нека спокойно да обсъдим предложенията между първо и второ четене. Тук са тримата представители от ГЕРБ, които се караха помежду си. Тук са депутатите, които внасяхте взаимноизключващи се предложения. Да, след 8 часа гледане на това поведение, нашите колеги напуснаха. Обвинението: вас ви нямаше, не важи. То е предизвикано от нежелание да участваме в този хаос и неадекватност“, продължи Корнелия Нинова.

„Вече казах, защото с икономическите мерки, които предлагате не помагате, не гарантирате спокойствие и сигурност на работодателите. В момент, когато модерна, съвременна и загрижена Европа предлага да се отлага плащането на данъци, вие искате от тях да ги внасят авансово. Какво е това нещо? Не предлагате адекватни социални мерки, каквито предлага модерна, съвременна Европа“, бе категорична лидерът на БСП.

По-рано шефът на Държавния резерв бе на доклад пред депутатите. По този повод Нинова написа във Фейсбук: Като чухме информацията за Държавния резерв, разбрахме защо Борисов избяга! Нямат отговори“

Вчера лидерът на БСП настоя премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание и да докладва състоянието в държавата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук