Корнелия Нинова: Оставката на кабинета на Борисов е гаранция за просперитет за България

0
173

БСП избра преди 4 години своя път – смяна на модела с грижа за хората

Г-н председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,

Даваме ли си сметка какво се случва в държавата и с народа ни? Съществуват поне три реалности в момента – пандемията Ковид е първата –болестта ту отшумява, ту се връща и наред със здравните мерки и вместо да ни е урок за спешна реформа в здравния модел, все повече се усилва усещането, че се използва за политически цели. Случаите на заразени растат правопропорционално на скандалите, генерирани от властта. Всяването на страх и затягането на мерките служи за прикриване на скандалите и закрепване на управлението.

Втората реалност е икономическата и социална криза, която идва вследствие на пандемията. С просто око се вижда, че идва торнадо, което засмуква и унищожава работници, фирми, инвестиции, домакинства. И вие, овластените да управлявате, вместо да се втурнете да укрепвате общия ни дом – България, стоите, гледате и обещавате на българите:. „След като бурята ви отнесе, ще ви дадем кредит, за да възстановите живота си“. Пропускате да напомните – „този кредит ще го връщате с лихвите“.

Третата реалност, най – опасната – не просто стоите и гледате, а участвате в разрушаването на темелите на дома ни България. Темелите са държавността. Нито една институция не работи по правила. Всички институции – ДНСК, РИОСВ, общински съвет, са се съгласили в Алепу да се строи хотел вместо подпорна стена. 700 млн. липсват от хазната, защото сте заложили корупция в Закона за хазарта, а комисията по хазарта се управлява със смс-и между министъра на финансите и заинтересовани бизнесмени. Други бизнесмени поемат писмено ангажименти за реклама в медии срещу подкрепа в държавни органи. Премиер заплашва разследващ журналист и евродепутат в телефонни разговори. И унижава българския парламент чрез неговия председател. А докато прави всичко това, спи с пистолет до главата, заобиколен от пачки с пари. Други бизнесмени разкриват как силово и арогантно им се отнемат фирми. Това е разпад на държавността и за да не оставите нищо неразрушено след вас, атакувахте и президентската институция. Не Румен Радев, а президентската институция. Очевидно това управление си отива. Но си отива с наследство – след вас, и потоп. Ще припомня нещо казано от нас преди 3 години, 27 септември 2017: „Най-яркият пример за паралелна държава е правителството на Бойко Борисов. Държавата е превзета от малцина, народът е поробен и държан в страх от свои. Спойката пари и власт управлява и се възпроизвежда. Тя е скритата паралелна държава, но тя дърпа конците на истинската“. За тези думи тогава ни набедихте в опит за държавен преврат. Времето доказа правотата ни. Време, за което по всички начини се опитахте да унищожите и опозицията – БСП и Коалиция „БСП за България“ – с лъжи, медийни и компроматни акции, външен и вътрешен натиск. Опитахте да унищожите и тази нормалност във всяка държава – да има власт и опозиция, да има управляващи и инакомислещи, непослушни, смели, които не лягат в краката на властта. Сега, когато се сривате, се опитвате да ни въвлечете в задкулисието, да излъжете, че сме съучастници в разпадането на България. Направихте опит да внушите за връзки на БСП чрез мен, председателя, за скрити и тайни срещи с бизнесмени. Неуспешно. Видя се, че това е лъжа. Вчера един бивш министър от правителството на Борисов, участник в този модел на управление, задава въпроси за тайни договори между БСП и ДПС за управление на страната.

Уважаеми скрити в сенките персони, и в това няма да успеете. Най-малкото, защото не е вярно. Но най-вече, защото хората помнят. Ние отдавна сме казали истината за управлението днес и тя е, 14 март 2019:“България се управлява от нова тройна коалиция – ГЕРБ, ОП, ДПС“.

Уважаеми българи,

Пред ръководството на БСП преди 4 години имаше избор. Или сяда на трапезата на този модел на управление и получава порция от властта с грижа за себе си, или се опълчва на този модел на управление и се опитва да го промени с грижа за хората. Ние избрахме второто. Не е никак лесно. Понесохме много удари за тези четири години, но веднъж избрали този път на развитие на България, го продължаваме. Не просто на думи и с декларации, а с конкретни действия. Днес внасяме предложението за анкетна комисия, която да установи фактите за закупуването на акции в ПИБ от Държавната банка за развитие на занижени цени. Защо, кой, кога реши това и какви ще са последиците. До дни внасяме предложение за парламентарна комисия за липсващите 700 милиона лева от хазната, вследствие на лобизъм, задкулисие, скрити договорки в хазарта.

България ще започне да се възстановява, уважаеми българи, да живеем по-добре, когато моделът на превзетата олигархично паралелна държава, олицетворявана от Бойко Борисов, си отиде. Внасяме другата седмица вот на недоверие за корупция. Оставката и падането на този кабинет е гаранция за просперитет за България и перспектива пред българския народ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук