Корнелия Нинова сезира ЦИК, СЕМ и Брюксел за предизборната агитация с джипката на Борисов

0
78

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е изпратила писма на най-високо ниво до всички европейски инстуции, с което ги уведомява за „грубите нарушения на изборното законодателство от премиера на България Бойко Борисов“.

 

Нинова алармира председателя на Европейския парламент – Давид Сасоли,председателя на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Перес, сезира генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич, председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Рик ДаемсДорис Барнет – председател на Групата на социалистите в Парламентарната асамблея на ОССЕ, както и други политици и организации, ангажирани с гарантиране честността на изборите, за предизборната агитация на Борисов и използването на държавни ресурси за това.

 

„Пиша Ви с дълбоко безпокойство за предстоящите избори в България. В началото на кампанията, по-малко от месец преди изборите вече сме свидетели на нечестно и неравнопоставено третиране на кандидати, наред с очевидна злоупотреба на държавни ресурси в кампанията от страна на управляващата партия“, пише Нинова.

 

И продължава: „Предизборната кампания започна на 5 март 2021. От тази дата до изборите, партиите, кандидатите и медиите са обвързани със стриктните изисквания на Изборния кодекс за провеждане и отразяване на предизборни мероприятия. На 7 март, български телевизии, вестници и онлайн медии излъчиха срещи с избирателите на председателя на управляващата партия ГЕРБ, Бойко Борисов, и кандидатите Томислав Дончев и Николай Нанков. Репортажите, макар и без изискуемите от закона надписи, ясно показаха тримата действащи държавници да провеждат предизборни срещи и да правят предизборни обещания, използвайки държавен транспорт, охрана и логистика.
Това е крещящо нарушение на Изборния кодекс, който стриктно регулира финансирането на кампанията и медийните излъчвания, за да гарантира равнопоставеността на кандидатите. Кодексът изрично забранява употребата на държавен ресурс в предизборната кампания. Трябва да се отбележи, че само трима министри не са кандидати за народни представители, което ни навежда на мисълта, че злоупотребата с държавни средства е планирана.
Това е само един пример за злоупотреба с държавен ресурс и медиите от страна на премиера и кандидатите на управляващата партия“, уведомява лидерът на БСП Европа.

 

Нинова посочва още, че на 5 март премиерът е провел среща с музикалните изпълнители и им е обеща 4,2 милиона държавна помощ.

 

Кандидати на управляващите са жури в телевизионни шоута в най-гледаното време. Върви реклама на Българската армия с гласа на министъра на отбраната, лидер на младшия партньор в коалицията и кандидат за депутат”, пояснява още лидерът на българските социалисти.

Вярваме, че тези действия хвърлят сянка върху честността на целия изборен процес. Във времена на пандемия, когато кампанията е предимно медийна, тези действия обезмислят идеята за равнопоставеност, защото огромният финансов ресурс на управляващите се допълва със злоупотреба с обществен ресурс и с неправомерно отразяване в обществени и частни медии”, категорична е тя в писмото си.

 

БСП и НПО-та вече сезираха държавните органи – ЦИК и СЕМ, за да прекратят тези практики.

„Надяваме се това да провокира реакция както от тях, така и от международните институции.”, изразява надежда Корнелия Нинова.

„Продължаваме да разчитаме на Вашата подкрепа за честни и свободни избори в България, където всички партии имат равни възможности да представят своите платформи и кандидати”, заявява на европейските лидери Нинова.

 

„Прави впечатление на всички поведението на министър-председателя Борисов в предизборна кампания. Вижда се, че както и преди, така и по време на предизборната кампания, за този човек няма правила, няма закони. И той безогледно погазва всички правила и норми в законодателството във връзка с провеждане на предизборната кампания. Използвайки държавния ресурс и обществените средства министър-председателят прави своята предизборна кампания.

 

Ето защо ние като най-голямата опозиционна и парламентарно представена партия предприемаме необходимите действия да сезираме съответните институции за безогледното поведение на Бойко Борисов.”

 

Това заяви на извънредна пресконференция в централата на БСП секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Христо Проданов.

Брифингът бе даден във връзка с писмата на председателя на БСП Корнелия Нинова до европейски лидери и институции, ЦИК, СЕМ, както и призива към всички медии и доставчици на медийно съдържание в България по отношение на нарушаването на изборното законодателство от премиера. На пресконференцията присъстваха юристконсултът на БСП Аглика Виденова и експертът от Международния отдел на „Позитано“ 20 Мирослава Гатева.
Ето ги и жалбите, изпратени от лидера на БСП Корнелия Нинова:

 

Жалба на БСП за България до СЕМ

 

Жалба на БСП за България до ЦИК

 

Писмо от БСП до европейските институции

Епицентър

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук