Корнелия Нинова: Ще предложим на МС решение за обявяване на форсмажор

0
155

Министерство на икономиката ще предложим на МС решение за обявяване на форсмажор, то ще облекчи фирмите и икономиката. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по време на блиц-контрола в Комисията по икономическа политика.

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова отговори на въпрос за затрудненията в доставка на строителни материали.

Тя подчерта, че проблемът стои с пълна сила. „Идвам от среща с Българската строителна камара. Промяната в цените на материали, които са необходими в строителството, затруднява работата им. Това, което ние можем и правим е чрез нашите търговско-икономически служби в чужбина, започнахме проучване за възможности“, заяви още Нинова. По думите й държавата може чрез тези служби в държавите производители на такива материали, да започване проучване, подпомагане на преговори за възможни доставки чрез алтернативни доставки. По думите й може Министерски съвет да обяви ситуация на форсмажор, защото така фирмите при облекчена ситуация могат да избягват неустойки. „Правя всичко възможно да помогнем на българските фирми и българската икономика. Тя обяви, че Министерство на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за обявяване на форсмажор. Корнелия Нинова обясни, че форсмажор се обявява за период. „Нашето намерение е да го обявим с дата 24 февруари до май. Там не е за определена стока, а за обстоятелства“, каза още вицепремиерът.

По думите й актът е готов и се намира на междуведомствено съгласуване. „Допускам, че на следващия МС, следващата седмица ще влезе за обсъждане и гласуване. Вярвам, че юристите и експертите са предвидили всички основания и трябва да се направи така, както трябва. Всичкото е в рамките на европейското и българското законодателство и да е с една цел да облекчава стокообмена в тези трудни времена“, заяви още Нинова.

По думите й основанията са изписани в закона.

„Нямайте съмнение, че основанието ще е това по закон“, каза Нинова. Тя засегна и темата с инфлацията. „Увеличението на цените според мен е най-големият проблем. Засяга всяко българско семейство, всяко домакинство. Увеличението има две части. Едното – обективни причини. В резултат на войната скочиха цените на международните борси. Има обаче и субективни. В субективните бих сложила, че наблюдаваме опити за спекула с цените и за необосновано увеличение на някои от цените. Този извод правим в резултат на проверките“, каза още Нинова. По думите й е сезирана Комисията за защита на конкуренцията, която е извън Министерство на икономиката и индустрията и комисарите в КЗК се занимават с проучването на случая за прекомерната цена на олиото. „КЗК се занимава и със случая с увеличението на бензина“, каза Нинова. Тя подчерта, че институциите на държавата правят всичко възможно, за да бъдат цените справедливи. „Разбира се, всички вие сте икономическа комисия и знаем, че икономиката се крепи на предлагане, търсене и цена. По първата точка – предлагане, нямаме никакъв проблем в България с количеството стоки“, заяви още вицепремиерът.

Тя отговори и на въпрос за зърното и стоките от първа необходимост.

„Разбира се, че сме наясно какви резерви са необходими. Това, което направихме, анализ за покриване на тези резерви до 2023 г. Вече има решение на Министерски съвет за осигуряване на финансиране в размер на 1 млрд. и 100 млн. лв. за изкупуване на зърнени култури, които да гарантират тези резерви до 2023 г. Няма издадена заповед или решение да спираме износа. Има информация от Брюксел, подадена от министъра на земеделието, че ние сме готови, при промяна на обстановката, усложняване, да поискаме задвижване на чл. 36 от договора за ЕС. Той дава възможност да се спре износът. Някои европейски държави вече предприеха такива мерки. Процедурата, по която ще стане изкупуването е, чрез стоковата борса“, каза още Нинова. „Решенията на Министерски съвет за стартиране и за осигуряване на финансирането, са факт. Вероятно в момента се изработва самата процедура през борсата“, заяви още Нинова.

Тя отговори и на въпрос за цената на тока и помощите.

„Компенсациите за високите цени на тока и бизнеса бяха определени до края на март. В резултат на разговорите, на срещата, на аргументите, които се чуха от страна на работодателските организации, взехме решение компенсацията да бъде удължена и за април. Разговорите за конкретното число се водиха от 250 лв. до 300, но останаха експертите заедно с Министерство на енергетиката да уточнят това увеличение. Бизнесът има гарантирана подкрепа чрез компенсации и за април. Следващото решение е до края на април да се подготви нов начин за закупуване на ел. енергия от страна на бизнес операторите. Това да бъде оформено с необходимото решение на институциите. Експертите работят по това. Целта на тази нова схема да им се даде предвидимост и предсказуемост“, каза още Корнелия Нинова.

По думите му удължава се за април, увеличаване на размера на подкрепата и подготовка на нова схема.

Вицепремиерът бе попитана и за язовирите. „На база на разговорите и анализите в тази работна група сме почти готови дави предложим промените в закона, които са необходими, за да сложим ред и правила в сектора“, каза още Нинова. По думите й важно е да излезе окончателно докладът на Сметната палата, която прави преглед и анализ на извършеното по язовирите и на тези, които са застрашени. Тя уточни, че промените ще са по Закона за водите и Закона за устройство на територията.

„Буквално вчера последно прегледахме информацията за онези, които са спешни, да не предизвикаме напролет някой проблем. Те засега по оценка на експертите са между 3 и 6“, каза още Нинова. По думите й след като експертите кажат кои от тези са най-спешни, ще задвижат ремонтите и в никакъв случай да не се допускат инциденти.

Въпрос към Корнелия Нинова беше зададен и за разделянето на Министерството на икономиката и индустрията и Министерство на иновациите и растежа. „Двете министерства се разделиха. Има решение на Министерски съвет, има и два различни устройствени правилника“, каза още Нинова. По думите й всичко, що се отнася до законови и подзаконови нормативни актове, е факт и са влезли в сила. „Надявахме се, че растежа и инвестициите зависят от много по-сериозни фактори,отколкото от два устройствени правилници. Имам предвид решението на МС, което беше преди две седмици или три, с което се разделят министерствата. Устройствените правилници вероятно са в процедура на публикуване“, заяви още Нинова. /БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук