КОШМАРЪТ ЗАПОЧНА! Зика дойде!

0
1489

Комари нападат Бургас и населените места по поречията на Дунав, Струма и Места с първото по-трайно затопляне на времето. Това означава, че вероятността опасният вирус Зика да бъде регистриран и у нас през следващите две седмици е много голяма, твърдят родните епидемиолози. Доклад, изготвен от европейския офис на Световната здравна организация, показва, че тигрови комари има в 18 държави на Стария континент.

Бургазлии пропищяха от комари. Те са истинска напаст, оплакват се жителите на черноморския град. Хората масово не смеели да отворят вратите на терасите си. Комарите били големи и за секунди влизали в апартаментите им. Всички се питали дали те пренасят Зика – заразата, която вилнее от месеци в Южна Америка. Още повече че кръвосмучещи насекоми, носители на опасния вирус, бяха регистрирани още през април в почти всички европейски държави – включително в съседна Гърция, където българите масово посрещнаха Великден и Гергьовден.

България е сред страните с най-висок риск от пламване на заразата. Най застрашени са зоните по родното Черноморие, както и всички населени места по течението на Дунав, Струма и Места. По скалата на СЗО, която измерва опасността в цифри от 0 до 10, страната ни е с оценка 7,93. На първо място е Франция, къдено ниво на опасност е 8,13. Рискът се изчислява на базата на фактори като климат, въздушни и морски транспортни връзки, урбанизация, гъстота на населението, наличието в миналото на епидемии на други болести, предавани чрез насекоми и животни.

В доклада на европейския център на СЗО се посочва още, че със затоплянето на времето в особено висок риск ще бъдат средиземноморските държави. Здравните власти са притеснени, че вече има данни за 18 страни с наличието на опасния вид комари. Анализът на опасността и публикациите на тази тема накараха много европейци, включително и българи, да анулират резервациите си за почивка в Гърция, Италия и Испания. Родните туроператори вече обмислят дали да не променят предлаганите пакети за сезона лято/есен 2016 г., подбирайки градове без наличието на големи водни басейни. Те все още не се наемат да изчисляват щетите, ако заразата удари Европа, но твърдят, че най-вероятно загубите за туризма няма да са малки.

„Рискът е правопропорционален на географското положение – колкото по на юг е и колкото по-високи са температурите, толкова по-голям е шансът преносителите да се развиват“, коментира главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него усилията на здравните власти трябва да са насочени към пръскане не само на черноморската зона, но и на долините покрай Дунав, Струма и Марица. Специалистите са категорични, че в момента най-важен е контролът върху популацията от комари, тъй като особено тази година са многото валежи и многото заблатени места, които са идеалната среда и условия за развитието им.

Припомняме, че по нареждане на здравното министерство тази година пръскането на зелените площите започва по-рано – още в началото на март, защото зимата беше топла. Процесът обаче бе осуетен от изненадващо дъждовния месец май, като прогнозите на синоптиците са за още поне две седмици с порои. Особено притеснителен е фактът, че миналата година в Бургас е имало тигрови комари. Мястото, където те бяха открити, се обработиха светкавично, категорични са обаче от службата по борба с вредителите в общината.

Бременните под заплаха

Опасността, която доскоро беше подценявана, притеснява най-много гинеколозите, тъй като вече е доказано, че вирусът се предава по полов път и води до увреждане на мозъка на бебетата – заболяването е известно като микроцефалия.

Европейската комисия съобщи за няколко доказани случая в Испания и в Словения. Там бременни жени са родили деца с деформирани глави, след като са били на екскурзия в Южна Америка. В случая заразата е внесена, но предвид трайното затопляне на времето през следващите седмици най-вероятно тя ще плъзне из Европа.

Световната здравна организация призова още през февруари правителствата да не пестят средства за борбата с комарите, да информират бременните и желаещите да забременеят за възможността да родят бебета с недоразвита нервна система, както и да осигурят необходимите тестове за откриване на болестта в кръвта на хората.

Според родните гинеколозите колегите им в повечето държави в ЕС вече задължително правят изследвания на дамите, очакващи бебе. При доказване на заразяване прекратяват бременността още във втория месец. У нас обаче здравното министерство все още не е закупило нужните тестове, което може да се превърне в голям проблем през следващите месеци.

Раздават 450 000 презерватива за олимпиадата в Бразилия

Раздават 450 000 презерватива срещу Зика по време на Олимпийските игри в Бразилия. Всички спортисти в олимпийското село – 300 000 мъже и 100 000 жени, включително и българите, ще получат по един голям пакет от предпазните средства, за да се гарантира тяхната безопасност, пише „Всеки ден“. Последните проучвания показват, че опасният вирус се предава и по полов път, припомнят лекарите.

Междувременно стана ясно, че австралийска фармацевтична компания вече предоставя кондоми, предпазващи не само от забременяване, но и от вируса Зика. Иновативният продукт е с „двойна защита“ – съдържа антибактериален гел, който блокира вирусите.

Източник: bnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук