Край на бурките в България

0
1281

Искането да се забранят бурките на обществени места лавинообразно се разпространява из местните власти в страната и към момента вече обхваща 10 от общо 27 области. Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви подкрепа спрямо действията на общинари в тази посока. По думите й съветите реагират на опасността от възможна радикализация и са необходими повече бдителност и внимание.

След като Стара Загора и Пазарджик регламентираха забулването чрез промени в наредбите за обществения ред, искане на забрана беше внесено и в София, Пловдив, Бургас, Благоевград и Шумен. Това предстои още в Добрич, Хасково и Харманли. От петък промяна поискаха и във Варна.

В четвъртък депутатите от ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и Патриотичния фронт в регионалната комисия единодушно подкрепиха проектозакона за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето. Очакванията са и в останалите комисии, както и в пленарната зала, нормативният акт да бъде безпроблемно гласуван. Така България ще стане 6-ата държава в ЕС с действащ закон срещу бурките. До момента такъв е прокаран във Франция, Белгия, Холандия, Италия и Испания.

За ограничения при забулването на обществени места – улици и сгради, особено в учебни заведения, се обяви и главният прокурор Сотир Цацаров./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук