Красимир Янков: С група съмишленици сме предложили „Платформа за демократичен социализъм“

0
469

„С група съмишленици сме предложили да бъде елиминиран пропуска на ръководството – за първи път на отчетно изборен Конгрес да не бъде изготвен и предоставен документ с констатация за състоянието на партията и водената от нея политика. Затова сме предложили отворена и открита за обсъждане платформа за пътя на БСП, функцията и политиката, която трябва да бъде предлагана, за бъдещето на самата партия и на България. Наречена е „Платформа за демократичен социализъм“, каза народният представител на левицата Красимир Янков в ефира на БНР-Варна.

Той добави, че на пленума на БСП е било изразено становище, че изборът за лидер може да бъде опорочен. „Давам ви конкретен пример, предлага се да има урни, които да се разнасят. След като урните не са стационарни, има съмнения, че може някой да си помисли, че отразяването на резултатите няма да е според волята на гласоподавателите“, поясни той. Янков изрази надежда, че на следващото заседание на Националния съвет ще бъде дадено ясно предложение към всички членове на партията прекият избор за лидер да не бъде опорочен. Той напомни, че според Устава на партията, за да е легитимен изборът за лидер е нужно да гласуват повече от половината от членовете на БСП.

Winbet – победата е емоция! (18+)

„Ръководството пропусна да направи отчет за състоянието на партията. Не бяха предложени конкретни мерки, които да се предприемат с оглед на най-тежката констатация, че в БСП е намалял численият състав само за няколко години – от 115 000 на 84 000 членове, а това е особено тревожно“, заяви народният представител.

Той констатира, че независимо от факта, че БСП е с национално покритие, на последните местни избори се е видяло, че ангажираността на партията за подкрепа е недостатъчна, след като е имало седем области без нито една спечелена община, а в други седем само по една.

„Смисълът на Националния съвет е да се намират решения, които да са следствие на различни мнения, дебат и консенсус, с оглед на това БСП да бъде партията, която да отразява очакванията на хората за нов тип политика за възстановяване на държавността“, категоричен беше той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук