Кремъл се гаври: Разследването за Путин ни разочарова! Очаквахме повече

0
1341

Официален Кремъл се изгаври с публикациите, намесващи Путин в „Панамските досиета“. Разочаровани сме от качеството на журналистическата работа, заяви говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков, съобщава Лента.ру.

„Продължават информационните упражнения по отношения на президента. Ние ги очаквахме. Даже ги анонсирахме. Тези опити продължават. Признавам, че очаквахме по-сериозна работа като краен резултат от този журналистически консорциум“, каза Песков.

Въпреки това говорителят беше категоричен, че работата в тази насока е „неефективна“ и е малко вероятно да има негативно влияние заради своето ниско качество. Той също така посочи, че в тези разкрития няма нищо ново и конкретно срещу руския държавен глава, като според него разследващите журналисти, които са работили по разследването, са получили помощ от бивши кадри на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ).

В публикуваната информация няма „нищо конкретно, нищо ново, липсват детайли, всичко останало се състои от аргументи и спекулации“, заяви Песков.

Според говорителя на Кремъл авторите на разследването също така са си измисляли и са фалшифицирали информация за обкръжението на Путин. По тази причина в администрацията на президента по никакъв начин не виждат необходимост да отговарят на такива публикации.

Песков заяви още, че Путин има много приятели по света и в Русия и в това число влиза и споменатият в разследването музикант Сергей Ролдугин. Неговото име изплува в разследването, според което той е направил милиони от съмнителни сделки. „И Ролдугин, и много други хора от най-различни сфери и занимания, продължават да остават приятели на Путин“, посочи той.

От Кремъл също така си обясняват този вид публикации срещу държавния глава с високите нива на „путинофобия“, посочи още Песков. Той също така свърза и излизането на подобен вид информация с необходимостта да се омаловажат позитивите от успехите на Русия в Сирия. „Спомняте си ситуацията с Палмира – стратегическият обрат на ситуацията в Сирия при поддръжката на Русия е очевиден успех. Той фигурираше информационно малко (в чуждестранната преса – бел. ТАСС), има определена тенденция на заглушаване“, допълни Песков.

В неделя Международният консорциум по разследваща журналистика, базиран във Вашингтон, публикува 11,5 млн. документи с данни за офшорни сметки на редица настоящи и бивши лидери. Публикациите се основават на изтекла информация на панамската компания „Мосак Фонсека”,която осигурява правна помощ при регистрацията на фирми в офшорни зони.

Изтеклите документи съдържат информация и материали за бившия египетски президент Хосни Мубарак, бившия либийски лидер Муамар Кадафи, сирийския президент Башар Асад, украинския президент Петро Порошенко и много други.

По време на своята пресконференция Песков също така посочи, че ситуацията в Нагорни Карабах създава сериозни притеснение в Кремъл, като Русия призовава Армения и Азербайджан да се върнат към режима на прекратяване на огъня. „Знаете, че се предприемат енергични усилия, както по линията Русия – Ераван – Баку, така и по линията на съответните международни организации“, посочи той./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук