Кризисният щаб по енергетиката: От 1 октомври няма осигурен газ за България

0
166

Вече този Кризисен щаб по енергетиката работи активно около три седмици. Проблемите, които са натрупани, са наистина много. Първоначално беше необходимо щабът да събере информация, за да можем да преминем към реални стъпки и решения. Започнахме да работим първо по въпроса с интерконектора с Гърция. За съжаление е изгубено много време, през което реално нищо не е правено. Проблемът вече е решен. Това заяви на брифинг Христо Алексиев след заседанието на Кризисният щаб по енергетиката.

Втората тема е стабилизирането на „Булгаргаз“ – каквито и доставки искаме да осигурим, те трябва да бъдат платени и авансирани. Оттук нататък трябва да работим по следващата част – да осигурим достатъчно количества газ на добри и поносими цени. За септември има осигурени, но от октомври нататък вече няма такива, уточни той. Целта, по думите му, е да се осигури газ, който да е на поносима цена за потребителите.

Страната ни е успяла да договори слот за разтоварване на един танкер с втечнен газ

Министърът на енергетиката Росен Христов обясни, че количества газ са осигурени частично за септември и недостатъчно за октомври, поради което служебното правителство е заработило върху спешен порядък да се фокусира върху количествата, а не върху цената, което подсилва инфлацията в страната, обясни енергийният министър. Финансовата дупка в дружеството „Булгаргаз“ е било за стотици милиони, въпреки че реализира печалба, то е било абсолютно неспособно да извършва нормална търговска дейност, за да се разплаща за доставките на газ.
Георги Димитров
Сред другите проблеми на „Булгаргаз“ са нейните длъжници, най-големият от които е „Топлофикация-София“, посочи още той. „Компенсации за газ не са предвидени в бюджета, за тока са предвидени, но без да са направени разчети за средствата, поради което в спешен порядък хвърлихме огромни усилия да намерим средствата и да започнем изплащането на компенсациите за тока“, заяви още Росен Христов.

„Газ, в каквато и да е цена, има изобилие, но цената е такава, че предприятията биха затворили. В момента фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът го взехме на ръчно управление. В петък получихме линеен график с ангажименти от страна на строителя за предоставяне на документи и завършване на строителните работи“, посочи още той.

Той отново подчерта, че имат уверения, че интерконекторът може да заработи на 1 октомври.

По отношение на доставките на газ, Христов припомни, че България е приела офертата за един танкер от предложените 7 с американски втечнен газ, като обясни, че главният проблем е бил липсата на свободен слот.

От своя страна енергийният министър Росен Христов припомни и съобщеното от самия него в края на миналата седмица, че един танкер с газ ще бъде разтоварен в Турция, с което се покриват 1/3 от нуждите за октомври. Ноември и декември месец не са обезпечени.

Количества газ бяха осигурени частично за септември. Трябваше да работим за намиране на количествата без да се фокусираме върху цената. „Булгаргаз“ не беше способно да се разплаща за доставките на газ, дори ако намерим такива. Интерконекторът беше оставен без надзор. Никакъв контрол не е осъществяван, пълен хаос с ръководство, което не съдействаше за решаване на проблема. Компенсации за газ и ток са предвидени в бюджета, но без да бъдат осигурени средства. Първите две-три седмици работихме, за да разрешим тези проблеми. Количествата газ са осигурени за септември. От тук нататък спираме да гоним топката и започваме да оптимизираме. Газ на каквато и да е цена има, но тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на практика сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, включително и пред президента, че ще заработи от 1 октомври, заяви още енергийният министър Росен Христов.

Христов подчерта, че слотовете за разтоварване се продават скъпо и правят танкерният газ неизгоден. Той съобщи, че правителството започва преговори с Азербайджан за договаряне на допълнителни количества газ.

Надявам се в следващите две седмици да постигнем успех в това направление. Турски компании имат интерес за доставка на тръбен газ до България. Ще започнат преговори и с тези компании, каза още служебният енергиен министър.
Георги Димитров

Председателят на УС на АИКБ Васил Велев заяви, че 200 лева на мегават/час е поносима цена, а вече 250 лева на мегават/час е вече предела, от който трябва да се търсят компенсации, така както ще се търси компенсации за бита над 120 лева за мегават/час. Това обаче ще стане при условие при реактивиране на договора с „Газпром“, смята Велев.

„Нямаме алтернатива на договора с „Газпром“ по отношение на цената“, коментира още той. „Ние не приемаме да плащаме по 180 млн. Можем да спестяваме по 180 млн. на месец“, смята той, ако имаме доставки от „Газпром“. Приблизително толкова може да се икономиса и от азерския газ, ако интерконекторът наистина заработи от 1 октомври.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук