Кристалина Георгиева, изглежда, е единственият кандидат за управител на МВФ

0
2805

Бившият български еврокомисар Кристалина Георгиева се очаква да бъде единственият кандидат за управител на Международния валутен фонд, тъй като крайният срок за номинации изтече вчера, 6 септември, а изглежда няма повече кандидати, предаде Reuters.

Единственият известен потенциален конкурент за поста на главен изпълнителен директор на Световната банка беше бившият британски финансов министър Джордж Осборн, но той е избрал да не се кандидатира, посочват източниците на Reuters според БГНЕС.

Британският премиер Борис Джонсън първоначално поиска подкрепа за Осборн да оглави МВФ. Но висш източник на правителството на Великобритания потвърди в петък, че Великобритания сега подкрепя Георгиева, която беше номинирана от страните от Европейския съюз. Сега тя има реална възможност да поеме ръководството на базираната във Вашингтон кредитна институция в началото на октомври.

По традиция, управител на МВФ обикновено става европеец, докато Световната банка се оглавява от американец. Досегашният ръководител на МВФ Кристин Лагард беше номинирана за председател на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Съгласно правилата за избор на нов ръководител на МВФ, членовете на Фонда могат да предлагат номинации до 6 септември. След това директорският борд на институцията се събира и интервюира кандидатите, а победителят ще бъде избран на 4 октомври. Интересен минус при кандидатурата на Георгиева е, че тя не е под 64-годишна възраст, каквото е изискването за да станеш ръководител на МВФ – всъщност е 2 години по-възрастна, но правилото лесно може да бъде пренебрегнато.

Георгиева би поела властта в момент, когато търговската война между САЩ и Китай заплашва глобалния икономически растеж и натискът на финансовите пазари нараства върху уязвимите страни, включително Аржентина, която Фондът спаси миналата година с кредитна програма от 57 милиарда долара – най-голямата, предоставяна досега.

Actualno.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук