Кристалина Георгиева призна: Бежанската вълна става все по-мощна, тя е като бавно движещо се цунами!

0
1405

Българският еврокомисар посочи какво трябва да се направи, за да не бъде залята Европа окончателно от мигранти

Референдумът във Великобритания ни постави в ситуация да даваме отговори на въпроси, които стояха пред нас с или без Брекзит. Това каза в сутрешния блок на БНТ българският еврокомисар и зам.-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Референдумът ни каза, че имаме нова реалност и че не сме достатъчно подготвени за нея. Младите хора в градовете с по-добри доходи масово гласуваха да останат в Европейския съюз, а за излизането гласуваха по-възрастни хора с по-ниски доходи. Причината е, че младите хора са по-адаптивни в променящата се динамична икономика, а на по-възрастните им трябва социална защита, заяви Георгиева.

Позитивът на референдума е отрезвяването. Хората си казват „Хубав, лош ЕС – по-добре с него, отколкото без него“, и в страни като Германия подкрепата за ЕС нараства, посочи зам.-председателят на ЕК. През следващите две години имаме време да се подготвим за това какво ще е бъдещето на ЕС без Великобритания. Правим всичко възможно и в бюджета да пренасочим средства към опазване на външните граници, да изградим агенция, която да работи срещу безконтролното пресичане на границите, работим в посока на това да изградим по-ефективна защита срещу тероризма.

Затова трябва да се съобразяваме с това колко пари има в бюджета. Днес трябва от всяко евро да получим максимума, подчерта Кристалина Георгиева. Преди време казах, че бежанската вълна, за съжаление, става все по-мощна, тя е като бавно движещо се цунами и ако не вземем мерки да помогнем на хората там където са, то ще ни удари. Затова още е началото на сегашния си мандат поисках повече средства за тази цел. За нас като европейци е по-изгодно да помогнем на тези хора там, където са, отколкото да им помагаме на територията на ЕС. Виждаме, че не ни е лесно да приемаме хора, които са с друга култура и рискът, че Европа може да стане затворена, става реален, каза още зам.-председателят на ЕК.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук