Кристалина Георгиева: Светът е изправен пред „дигитална Берлинска стена“

0
196

Планетата е изправена пред нарастваща „дигитална Берлинска стена“ между географските райони, която може да окаже негативно влияние върху крехкото икономическо възстановяване, предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на форум на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, предаде Франс прес.

По думите й задълбочаващата се разлика в дигиталното развитие на отделните региони отслабва конкуренцията и може да доведе до загуби за глобалния БВП между 3 и 6 процента през следващото десетилетие. „Изправени сме пред дигитална Берлинска стена заради увеличаване на рестрикциите на вноса и износа, както и поради спад в сътрудничеството в научната сфера“, посочи Георгиева.

Ако САЩ, Европа и Китай позволят на икономиките си да се „отделят една от друга, на компаниите ще бъде все по-трудно да бъдат толкова конкурентоспособни, колкото са сега“, заяви ръководителката на МВФ.

„Ако раздалечаването продължи, сега доминиращите технологични играчи ще вземат още по-голям пазарен дял и ще имат по-малък стимул да бъдат все по-иновативни„, допълни Георгиева.

Това на свой ред ще свали международните технологични стандарти и ще ограничи оперативната съвместимост на инструментите, които компаниите ползват, смята тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук