Кунева обсъди възможностите за сътрудничество между България и Великобритания в антикорупционната политика

0
1332

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева обсъди вчера вечерта в Лондон възможностите за сътрудничество между България и Великобритания по отношение на антикорупционните политики на срещите си с министър Матю Хенкок и правителствения координатор по борбата с корупцията Ерик Пикълс.

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Една от най-важните задачи на правителството в момента е изграждането на по-добра държава – с по-ефективно управление, с повече прозрачност и повече успехи в борбата с корупцията, посочи Кунева. Тя представи проекта на закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, но допълни, че с други законови промени се предвижда и засилване на ролята на инспекторатите за предотвратяване и установяване на корупцията на средните нива на администрацията. Сред обсъжданите теми беше и антикорупционното образование.

Кунева и Хенкок обсъдиха и предстоящото председателство на Съвета на ЕС на тройката председатели България, Великобритания и Естония. Вицепремиерът коментира, че сред приоритетите на тройката миграцията и сигурността ще продължат да имат водеща роля.

В контекста на разговора беше обсъден и предстоящият във Великобритания референдум за членството на страната от ЕС. Министър Хенкок изрази благодарност от заетата от България конструктивна позиция, а от своя страна вицепремиерът Кунева изрази надежда британските граждани да решат в полза на силен Европейски съюз. Великобритания е интегрална част от Съюза и нейното оставане е изключително важно за икономиката и политическата му тежест, категорична беше Кунева.

По-късно вечерта вицепремиерът взе участие в конференция за предизвикателствата пред ЕС в Дома на Европа в Лондон./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук