Кунева: Поведението на Радан Кънев беше грешка

0
585
Лидерът на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева призова партньора си в Реформаторския блок – ДСБ, да преосмисли решението си да излезе от властта.
В средата на декември по инициатива на лидера си Радан Кънев ДСБ обяви, че минава в опозиция, но министърът на формацията – Петър Москов остана в кабинета, отказвайки се от партийния зам.-председателски пост.

Повод за крайните действия бяха орязаните конституционни промени за квотите в съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, довели и до оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

Действията на Радан Кънев предизвикаха и вътрешно напрежение и размяна на остри реплики в Реформаторския блок, след като ДБГ и СДС обявиха, че остават във властта, а земеделския лидер също Николай Ненчев предпочете да запази министерския си пост.

„Мисля, че ръководството на ДСБ е осъзнало, че това поведение беше грешка и ще направи стъпки, за да може да коригира положението“, коментира днес Меглена Кунева в интервю за БНР.

Тя допълни, че не харесва ситуацията, в която единият съпредседател на парламентарната група на реформаторите – Радан Кънев изграе ролята на изразител на„радикалното добро„, а другият – Найден Зеленогорски от ДБГ, остава да брани мнозинството, което държи управлението на страната в кондиция.

Зеленогорски е по-консенсусният и затова по-порицаемият от съпредседателите на групата“, обобщи Кунева и допълни, че Кънев дължи извинение на колегата й за това.

Призивът за преосмисляне на позицията беше повторен със сходни думи и от друга ключовите фигури в ДБГ – Даниел Вълчев в интервю за бТВ.

Трябва да направим опит да убедим нашите колеги от ДСБ, че имат крайна позиция. Аз съм сигурен, че по време на празниците те са разбрали, че направиха политическа грешка -поставиха останалите партии в положението да се оправдаваме, че много искаме да сме във властта“, заяви Вълчев.

Той сравни сложното политическо съжителство в Реформаторския блок с брака и посочи, че то не може да мине без взаимни отстъпки.

Меглена Кунева изрази увереност, че ДСБ ще одобрят формулираните от партията й предложения за актуализиране на коалиционното споразумение за управлението.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук