четвъртък, април 18, 2024
Google search engine
дом Власт и държава Къде е другият беглец, пита левицата (ОБЗОР)

Къде е другият беглец, пита левицата (ОБЗОР)

0
22156

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Къде е другият беглец от Софийския затвор. Това питат депутатите от левицата в парламента, след като вчера при стрелба с криминално проявен почина избягалият осъден Владимир Пелов.

Главният секретар на МВР Младен Маринов дойде в Народното събрание да докладва пред депутатите за стрелбата в Ботевград. Припомняме, че червените депутатите поискаха тази сутрин вътрешния министър Валентин Радев да се яви в парламента, за да даде разяснения. Тъй като Радев е в чужбина, в пленарна зала се яви главсекът.

Сигналът за стрелбата е подаден след 22.00 часа. Сигналът е анонимен. Веднага е направен оглед на мястото на инцидента. След вземане на пръстови отпечатъци на убития е установено, че това е беглецът Владимир Пелов.

Стрелецът по Пелов е в болница „Пирогов“, където му е извършена животоспасяваща операция.

Изпратен е допълнителен полицейски ресурс заради суматохата, създала се в Ботевград. Всеки сигнал, подаден за местонахождението на Пелов, е проверяван щателно. Спецакция за издирване на беглеца е проведена на 2 юни в Ботевград. Претърсена е сграда, но Пелов не е открит там.

Заради досъдебното производство Младен Маринов не можа да даде повече информация.

Явно в Ботевград е нямало чистачка, която да ги спре да се избият, веднага се заяде депутатът от левицата Иван Иванов. МВР е абдикирало от задълженията си, според него. Хората са взели правосъдието в свои ръце, по думите му.

Припомняме, че през нощта срещу сряда в Ботевград бе убит избягалия затворник Владимир Пелов. Той и Радослав Колев избягаха от парадния вход на Централния софийски затвор на 3 април т.г.

По първоначална информация Пелов е убит поради неуредени бизнес отношения между него и Марио Панчев. Пелов се е укривал в Ботевград в последния месец, съобщи по-рано директорът на ОДМВР – София старши комисар Георги Григоров на брифинг по повод убийството на Владимир Пелов в Ботевград – един от избягалите затворници от Централния софийски затвор през април месец тази година. Вторият участник в стрелбата е 39-годишният Марио Панчев, с прякор Големия.

Застреляният Владимир Пелов избяга от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година. Тогава с него избяга и съучастникът му Радослав Колев, като двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната.

МВР веднага предприе действия по издирването на двамата бегълци, но без успех. Граждани подаваха стотици сигнали за това, че са забелязали затворниците на различни места в София, но те не бяха установени от властите.

Според един от последните сигнали до полицията Владимир Пелов е бил забелязан в Ботевград. Заради сигнала на 2 юни в града беше проведена полицейска акция по издирването на затворника. Последният сигнал за Пелов е бил подаден преди 3 дни.

На 17 май до президента и омбудсмана беше изпратено писмо от затворника. В осем страници Пелов описал мотивите си да избяга от затвора. Твърдял, че е осъден несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това предизвикало бягството.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук