Кървава битка за остатъците от Цветан Василев! Родни милионери и политици в борба за банка „Виктория“: Доган, Алексей Петров, Цветелина Бориславова, Спас Русев, Петя Славова

2
1658

Гореща битка се разгаря в бизнеса покрай търга за банка „Виктория“, към която апетити проявяват не мастити чуждестранни инвеститори, а предимно родни милионери и компании, свързвани с популярни политици. Някои от най-знаковите имена в българския бизнес ще влязат в кървавата схватка за остатъците от империята на Цветан Василев.

Ахмед Доган, Алексей Петров, Цветелина Бориславова, Спас Русев и Петя Славова са срез желаещите да се сдобият с дъщерната на фалиралата КТБ банка „Виктория“.

Първоначално интерес към покупката проявиха само „Инвестбанк“ на Петя Славова и консорциум около „Лев инс“, свързван с Алексей Петров. Впоследствие синдиците увеличиха капитала на банката с 30 млн. лв., за да е по-привлекателна за чужди инвеститори.

До момента има подадени документи от 8 кандидати, сред които отново са Петя Славова и Алексей Петров. Те обаче вече ще трябва да се борят с други мастити бизнес акули от родния пейзаж. Апетити към „Виктория“ с днешна дата има и „Българо-Американска Кредитна Банка“, в която председател на надзора е Цветелина Бориславова, а също и „Търговска банка Д“, зад която пък от години се говори, че стоят ДПС и в частност почетният председател на партията Ахмед Доган.

По-сериозен кандидат е и „Еврофинанс“ от групата на „Еврохолд“, която е спрягана за близка до ключова фигура в ГЕРБ Цветан Цветанов. Компанията ще играе в търга за „Виктория“ в консорциум с британската консултантска компания Hanson.

Сред подалите документи има и участник от сферата на платежните услуги, чиято собственост е американска – „Транзакт Юръп Холдингс“ ООД, която преди година получи разрешение да купи небанковата институция „Ти Би Ай Кредит“ за 9.9 млн. евро.

Интерес към банката е проявила и БТК, която съвсем отскоро има нов собственик – бившият царски лобист Спас Русев. За него преди дни от одит на Сметната палата се разбра, че е имал определени форми на влияние в БНБ по времето на бившия управител Иван Искров.

Единственият чуждестранен играч в битката за „Виктория“ е египетски холдинг – „Заглоул холдингс“ (Zaghloul Holdings – Egyptian Engineers Group), който е от сферата на недвижимите имоти и други големи проекти в сферата на търговията, туризма и забавленията.

Изискване към евентуалния купувач на ТБ „Виктория“ ще бъде покриването на дълга на трезора към КТБ, срещу който пък печелившият ще получи лиценз за банкова дейност.

За да одобри продажбата, БНБ ще направи преценка на няколко условия – репутацията на заявителя, финансовата му стабилност, спазване на надзорните изисквания, отсъствие на съмнения за изпиране на пари или финансиране на тероризъм. Освен това по закон банките не могат да се продават на офшорки./ПИК

2 КОМЕНТАРИ

  1. Всичките кандидат купувачи имат съмнителни отенъци, но понеже евтино я дават Викторията, та ще се пробват, макар че е пробита каца тази банка, отново благодарение на Цветан Василев.

  2. Василев нямаше време да съсипе и тази банка иначе и от нея нямаше да е останало нищо. Да видим кой от родните играчи ще успее да се докопа до банка Виктория и дали зад някой от тях не стои прикрит Иво Прокопиев, който от години се опитва да се сдобие с банка!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук