Кърмене – коя поза е най-подходяща?

0
1441

Помогнаха ли ви да кърмите и в легнало и в седнало положение, преди да ви изпишат от родилното отделение? Хубаво е да умеете да го правите и в двете пози, но ако не успявате, това не е проблем. Изберете, най – удобната за вас и бебето ви, поза.

Важно е вие самата също да изпитвате удоволствие от кърменето. Напрегнатите мускули ви карат да се чувствате изтощена, когато кърменето приключи, вместо да сте отпочинала и спокойна.

Положението на майката

Основни пози за кърмене

Кърмене в легнало положение е най – доброто решение, когато имате нужда от почивка, когато почти заспивате – и не на последно място – когато имате болки в долната част на корема след раждането. Легнете на една страна, като облегнете едното рамо плътно върху матрака, подложете си удобно с възглавници под главата. Проверете дали главата ви е на възглавницата така, че да можете да виждате детето си, без да се напрягате.

Тялото ви трябва да бъде неподвижно на една страна, без да се клатите. По – стабилна ли сте, ако свиете едното коляно? Почувствайте, че раменете ви почиват, въпреки че държите детето. Бихте си помогнали доста, ако подпъхнете края на одеялото или пухената завивка под гръбчето на детето – така няма нужда да полагате много усилия, за да го държите достатъчно близо до себе си и да запазите добрата поза на кърмене. А и ако заспите, то няма да падне от леглото.

Кърмене в седнало положение ни помага да следим нещата в началото. Седнете колкото може по – изправена. Ако се облегнете назад, гърдите се разливат в страни, което ще затрудни бебето да засуче. Постепенно като добият опит, повечето жени започват да сядат леко наведени напред, като се облягат на едното бедро, поставено върху другото. Някои използват табуретка, за да повдигнат краката си, други сядат „по турски“, с кръстосани крака и колене встрани от тялото.

Свързани статии..
Да поставим началото на едно успешно кърмене 0
Кърмене, съвети преди първата среща 0
Храненето при кърмачки 0

Погрижете се да има опора под детето или под ръката, която го държи. Много е важно да не пропускате това, особено в началото. Използвайте страничната облегалка на стола, специална възглавница за кърмене или друга стабилна опора. В противен случай ще стане следното: След като вземете бебето, сложите го на гърдата и то е засукало, ръцете ви ще се изморят и ще се отпуснат. В резултат на това то ще увисне на зърното и ще го разрани.

Проверете дали седите със спокойни рамене и отпуснати ръце. Уверете се, че не чувствате напрежение отзад между плешките и в останалата част на гърба.

Някои жени са доста изобретателни и успяват да кърмят прави, вървят или носят детето в слинг. Други се навеждат над умореното, но неспокойно дете, което почти е заспало в легълцето и му дават да суче за успокоение. Всичко е разрешено, стига да действа!

Положение на бебето

Най-лесно за бебето е да лежи с тяло, обърнато към гърдата, обикновено така, че коремчето му да опира в корема на майката. Но ако гърдите стигат много надолу или встрани, нагласете бебето според тях.

Класическа поза или „поза Люлка“. Класическата поза е да поставите главичката на детето в сгъвката на ръката си, докато вие сте седнала. Някои я наричат и „поза Мадона“.

Главичката в ръката или „поза кръстосана люлка“. Често е по-лесно да помогнете на детето в началото, ако го държите с противоположната ръка на гърдата, на която суче, така че главата му да лежи на дланта ви. Тогава може лесно да я направлявате нагоре – надолу, насам и натам.

Бебето под мишницата или „поза футболна топка“. Може би за вас и бебето ще е по-добре, ако поставите тялото на детето от вътрешната страна на ръката си (както се носи футболна топка под мишницата). Позата често се нарича „поза за близнаци“ и е много удобна, ако поставите и голяма възглавница за кърмене.

В изправено положение. Понякога за бебето е добре да го държите изправено, ако носът му е запушен или ако е неспокойно и не желае да поеме гръдта, или ако сте на разходка навън. Не притискайте задната част на главата! Много новородени ще реагират, като изтласкат главата назад и се отдалечат от гърдата.

Това се дължи на рефлекс, необходим при нормално раждане. Тогава бебето трябва да извие врата си назад и да се притисне към тазовата кост, за да може възможно най-лесно да се изтласка с главата напред. Приближете го спокойно към гърдата, така че то да може свободно да наведе врата си напред или назад, както му е удобно.

puls.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук