Кьовеши: Всички сигнали в европейската прокуратура ще бъдат анализирани

0
2587

Ако е необходимо, ще проведем разследване, посочи главният прокурор на ЕС

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

„Получаваме сигнали от частни страни, от граждани, НПО от цяла Европа. Всички сигнали ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване“. Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по време на своя пресконференция у нас. Обвинител №1 в Европа е на двудневно официално посещение у нас.

„Когато казвам ние ще проведем, имам предвид европейските делегирани прокурори, които работят в Европейската прокуратура, но са установени във всяка от държавите-членки. Тук съм да се срещна с четиримата делегирани прокурори, за да видя дали имат нужда от подкрепа. Тук липсват шестима прокурори, които трябва да се назначат, трябва да се определят и следователите и разследващите служители“, допълни Кьовеши.

Европейската прокуратура започна работа на 1 юни, от тази дата насам националите власти започнаха трансфера на всички текущи разследвания, които вече спадат в компетенциите на ЕП. Трябва да решим дали да ги продължим в нашата европейска прокуратура или да ги върнем към националните власти, обяви европейският главен прокурор.

„Като главен европейски прокурор се радвам да обявя, че следващата сряда се открива процедура по подбор на необходимите служители“, каза още Кьовеши.
Тя отбеляза, че Европейската прокуратура ще разследва престъпления, които засягат бюджета на ЕС, включително различни измами, трансгранични ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на ЕС, пране на пари и организирана престъпност.

„Ние като прокурори ще разследваме независимо тази престъпна дейност“, добави Кьовеши.

Тя добави, че прокуратурата ще работи в режим на 22 различни НК и НПК, което е начинание, което досега не е било организирано.

„Ако гражданите имат сигнали, които са важни за нас, могат да докладват на сайта на Европейската прокуратура. Тя служи в интерес на европейските граждани и сме дом на всички участващи, представени в прокуратурата 22 държави, ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие“, каза още Кьовеши.

По-рано днес прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се срещна с Кьовеши на работна среща в сградата на Висшия съдебен съвет. На нея присъстваха главния прокурор на Република България – Иван Гешев и всички членове на Колегията, а Кьовеши бе придружена от Теодора Георгиева – българският представител в Европейската прокуратура, Милан Ярон – изпълняващ длъжността ръководител на сектор „Стратегия и изпълнение“ и Тине Холевоет – говорител на Европейската прокуратура.

На срещата бяха обсъдени въпроси, във връзка с бъдещото функциониране на Европейската прокуратура, която започна своята работа на 1 юни 2021 г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет пожела успех на Кьовеши, като и двете страни категорично се ангажираха заедно да продължат сътрудничеството и конструктивния диалог в интерес на гражданите.

„Аз не съм на посещение, аз съм си вкъщи, защото имаме офис в София, мое задължение е да надзиравам работата на колегите във всички 22 членуващи държави“, обясни още европейският главен прокурор.

Красимир Ангелов
dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук