Лишаването от сън може да ви разболее!!!

0
1366

Вие вероятно знаете, че освен че е неприятно, лишаването от сън може да има и отрицателен ефект върху цялостното ви здраве. Но можете ли всъщност да се разболеете от липса на достатъчно сън?

Според проучване, публикувано в списание „Sleep”, ако редовно не получавате толкова сън, колкото трябва, това може да изключи системите, които са свързани с имунитета, който ви поддържа здрави.

За проучването, учените изследват кръвни проби от 11 групи еднояйчни близнаци, които съобщават за различаващи се модели на съня. (Тъй като съня може да има генетичен компонент, за изследователите е по-лесно да контролират ролята на генетиката при близнаците в техните заключения) За период от две седмици, всеки участник носи на китката си устройство, което наблюдава продължителността на съня.

В края на проучването, кръвната проба на всеки участник се сравнява с тази на неговия близнак – изследователите са открили, че тези, които са имали по-малко сън показват повече симптоми на потисната имунна система. Хроничното недоспиване, казват учените, спира програмите в организма, които са свързани с имунната реакция на циркулиращите бели кръвни клетки. В превод: непрекъснатата липса на сън наистина отслабва способността на организма да се бори с болестта.

„Това, което ние показваме, е, че функционалността на имунната система, работи най-добре, когато организма получи достатъчно сън,“ Натаниъл Уотсън, доктор, водещ автор на изследването, казва в съобщение за пресата. “ За оптимално здраве се препоръчват седем или повече часа сън.“

Според Центъра запревенция и контрол на болестите, около една трета от нас получават по-малко от шест часа сън на нощ, – така че ако сте сред тази една трета, обърнете се към научни изследвания и съвети, за да получите съня, който ви се полага. Имунната ви система ще ви благодари за това.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук