Лъсна истината – ето какви игри играе президентът! Румен Радев лобирал за „Грипен“ от 3 години

0
1404

Президентът Румен Радев заяви най-отговорно, че никога не е лобирал или насочвал когото и да било да се купуват бойни самолети „Грипен”. Бърза справка на ПИК обаче показва точното обратното. Бившият ръководител на ВВС и настоящ държавен глава е започнал усилено да агитира за въпросните изтребители, произвеждани от СААБ, още през 2014 година.

От друга страна опозицията в лицето на БСП се опитва да внуши, че първата и най-решаваща стъпка за това да се започне процедура по преговори с шведската фирма е на премиера Бойко Борисов. Истината обаче е съвсем друга.

Оказва се, че именно Радев е наклонил везните кой боен самолет да бъде избран. През последните 6 години той е участвал дейно и под негово ръководство са се взимали важните решения, независимо от назначената за целта комисия. Друг неоспорим факт е, че именно по време на служебното правителство, когато Румен Радев почти беше решил, че сме президентска държава, беше взето решение на първо място да бъде поставен именно „Грипен”, на второ „Юрофайтър”, а F16 бяха тотално и почти безвъзвратно изключени от проекта.

През април 2014 година официална делегация от Министерството на отбраната и ВВС представител бе зам.-ръководителят Румен Радев, посети МО на Унгария и авиобаза Кечкемет, където са базирани унгарските изстребители JAS39 Gripen C/D. Целта на това мероприятие тогава бе запознаване на нашата държава и вземане на опит  в модернизацията на Унгария преди да закупим нови бойни самолети. Самият Румен Радев е извършил задълбочен анализ и е обосновал финансовите и оперативните предимства на новопроизведен изстребител, които е внесъл надлежно в МО.

Малко след посещението си в Унгария, Радев дава и интервю за списание „Клуб Криле”.

„Искам да започна това интервю с ясната уговорка, че „Грипен” е едно от трите основни предложения към България за доставка на нов тип боен самолет”, заявява още през 2014 година Румен Радев, като подчертава, че визатата в Унгария е била особено ценна. По-натам в материала като едно рекламно лице на СААБ, президентът продължава да хвали Грипен, като изтъква единствено предимствата на бойния самолет.

„Преговорите с правителството на Швеция стартират на 2 октомври 2001 година и след месец и половина, на 23 ноември 2001 година е подписан меморандум за разбирателство между двете държави. Договорът за лизинг пък е подписан на 20 декември същата година и ратифициран от парламента още следващия ден”, казва още Радев.

Месец по-късно през 2014 година облъчването за „Грипен” продължава. Интервюто отново е дадено в същото изадине, като отново основна тема е как държавата ни спешно и по най-бързия начин трябва да се сдобие с нов самолет. Този път марката на бойната машина не е спомената, но пък в пространния разговор се казва, как държавната ни авиация е в колапс със самолетите МиГ-29 и спешно, ама много спешно трябва да се купят 16 нови изстребители, като се уточнява, че трябва да са нови, каквито например F16 не са.

Продължението в лобирането продължава на 16 октомври 2014 година. Този път е пред „Фокус”. В него на очи се набива едно важно изречение: „Нашите изчисления показват, че разходите, които трябва да отделим до края на жизнения цикъл на МИГ-29 са почти толкова, колкото е закупуването на ескадрила, забележете, новопроизведени многоцелеви изтребители”. Което отново означава, че лобира за чисто новите самолети.

Преминаваме в следващата година 2015-та. Още в началато през януари Румен Радев дава интервю на Нова телевизия, където тогавашният шеф на ВВС не пропуска да изкаже своето предпочитание, а именно че трябва да изберем новопроизведен самолет.

Ден по-късно Румен Радев се явява в Би Ти Ви. Тук Радев вече е малко по-умерен. „Искам да дам малко повече информация за изтребителя, който явно плаши доста хора. Първото е, че този проект не изисква пари накуп. Има опции за гратисен период, за разрочено плащане в продължение на много години, който няма да тежи на бюджета. Такъв е примерът на Унгария, където изплащат изстребители в продължение на 20 години”, казва Радев. От думите му става ясно, че трябва да се ориентираме именно към „Грипен”, които предлагат такава схема, за разликето от другите оферти, и наистина е научил много от унгарците, които вече са закупили самолети от СААБ.

На 25 февруари пред „Кросс“ още в заглавието се подчертава, че закъсняваме с купуването на новите изтребители. Следва пауза от няколко месеца и в края на 2015 година Радев отново подема кампанията за новите самолети. Този път е пред БНТ, малко след като Борисов склони тогавашният комантир на ВВС да не подава оставка. В него той казва, че единствения изход за родната авиация е купуването на нов боен самолет, като отново се изтъкват качествата на „Грипен”, но този път, за да не бие на очи, Радев отново не казва марка, но пък за пореден път дава за пример Унгария.

По-нататъшната ни справка показва, че следващото лобиране на Радев за новите самолети е на 25 април 2016 година. Там се подчертава, че ако вземем „Грипен” не само ще обновим авиопарка, но и ще подпомогнем бюджета на държавата. „При покупка на „Грипен” Унгария е поставила условие и заводите на „Електролукс“ от Швеция са били пренесени в Унгария с гарантираните пазари”, казва Радев и подчертава, че такава програма върви заедно с придобиването на новопроизведен самолет, а не втора ръка.

Радев продължава, че у нас може да се случи нещо подобно, ако вземем Грипен. „Точно за това трябва да се мисли държавнически при реализирането на този проект”, допълва Радев в интервюто си.

От изнесените от ПИК данни, които са неоспорими и всеки сам може да провери, излиза, че Румен Радев отдавна е взел своето решение, кой самолет да бъде закупен и думите му, че никога не е лобирал, са оспорени.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук