Лятото на 2023 г. може да се ремонтира паметника на Шипка

0
87

Идеен проект за Ремонт на Паметника на свободата на Шипка е одобрен от Министерството на културата. Според директора на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, през новата година са завършени
няколко важни предварителни стъпки. „Беше направено обследване на фасадите на паметника. Въз основа на тази информация започна изработването на проекта за консервация и реставрация“, обясни той в „България сутрин“.

 

През януари идейният проект е бил одобрен. Гостът поясни, че в момента проектанти работят по последната фаза върху работния проект, по който ще се трудят реставраторите и майсторите.

„Имам надежда, че до отбелязването на Шипченската епопея през август този процес по проектирането ще приключи окончателно и тогава ще можем да обявим, че проектът за ремонт на Паметника е готов“, обясни д-р Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Директорът на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ подчерта, че е важно след като е готов проектът, да бъде осигурено финансирането, защото едва тогава може да се проведе процедурата по обществена поръчка. Ремонтът на Паметника на Шипка може да започне през лятото на 2023 година, ако всичко е наред.

„Паметникът е конструктивно здрав. Основният проблем е, че фугиращата смес, която затваря пространството между облицоващите камъни на монумента, е изключително компрометирана. Най-вероятно ще се наложи да бъде подменена. Разбира се, ще се наложи да бъдат подменени и някои от тези облицоващи камъни. Особено тези, които се намират по ъглите на паметника, защото те са изложени на най-голямо влияние от атмосферни условия“, поясни д-р Ангелов.

През тези компрометирани фугиращи смеси прониква влага, която навлиза навътре в стените и нейното негативно влияние се отразява върху паметника. Д-р Ангелов отбеляза, че проектът е амбициозен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук