Мазилка пада върху главите на ученици в пушкома

0
1289

Късове мазилка се къртят от фасадата на Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев” и може да ударят тийнейджърите, които се събират на тротоара да пушат. Въпреки че има табела, която предупреждава за опасността, мястото е пълно с младежи през целия ден, а в голямото междучасие става митинг.„Непрекъснато предупреждавам, но това не са нашите деца, а ученици от съседната Национална търговска гимназия. Идват на нашия тротоар, защото на техния отсреща им е забранено да пушат. И в момента сигурно е пълно”, каза директорът на Дървото Костадин Костадинов.

Той добави, че от 7 години непрекъснато пише докладни до различни институции и моли за пари, с които да се направи ремонт на фасадата. Сградата на професионалното училище е строена още през 1932 година, последният ремонт е бил преди едно десетилетие.

На третия и четвъртия етаж ръководството сменило дограмата с пари от делегирания бюджет, за другите два няма средства, а за фасадата – въобще.

Трябва да се направи не просто кърпеж, а саниране и измазване. Рони се повече с всяка изминала година. На мен също не ми е приятно да гледам училището така, но не мога да намеря изход”, добави школският шеф.

По грубите разчети, които е правил, са необходими между 100 и 150 хиляди лева само за фасадата, а да се сложи дограма на първия и втория етаж ще коства още около 45 бона.

Досега няколко пъти обещавали с половин уста на директора от Министерството на земеделието, на чието подчинение бе досега държавното професионално училище, но до финансиране така и не се стигнало. В момента се подготвя документацията за прехвърляне към общината, което ще стане наесен преди старта на следващата учебна година.

Костадинов комплектува нотариални актове и кадастрални скици, а щом процедурите приключат, ще поднови постъпките за пари към новия собственик.

„Промяната на статута от държавно на общинско училище няма да се отрази на прекия учебен процес, защото финансирането пак ще е с делегиран бюджет и ако имаме ученици, ще има пари”, спокоен е Костадинов.

„Проблемът е не толкова на чие подчинение ще бъдем, а че на учениците не им се работи, а занаят и искат всички да седнат на бюро”, добави той. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук